Francuska strahuje: Kandidati za predsjednika na meti preciznih terorističkih planova

"Prije nekoliko dana smo obavješteni o prijetnji Fransoa Fijonu. Čak smo obavješteni da će prisustvo policije biti jače na svakom mitingu i prilikom svakog njegovog kretanja s jedne lokacije na drugu"
4 komentar(a)
Francuska izbori, Foto: Reuters
Francuska izbori, Foto: Reuters
Ažurirano: 16.04.2017. 14:35h

Glavni kandidati za predsjednika Francuske na meti su veoma preciznih terorističkih planova, tvrde danas francuski mediji pozivajući se na izvore iz obezbjeđenja predsjedničkih kandidata, a istovremeno je francuski ministar unutrašnjih poslova Matija Fekl najavio vanredne bezbjednosne mjere za izbore.

Francuski list "Žurnal di dimanš" navodi da su prije svega ugroženi članovi obezbjeđenja predsjedničkih kandidata, pri čemu su upućena upozorenja rukovodiocima predizbornih timova kandidata desnog centra Fransoa Fijona i nezavisnog centrističkog kandidata Emanuela Makrona.

"Prije nekoliko dana smo obavješteni o prijetnji Fransoa Fijonu. Čak smo obavješteni da će prisustvo policije biti jače na svakom mitingu i prilikom svakog njegovog kretanja s jedne lokacije na drugu", kaže neimenovani bliski saradnik tog predsjedničkog kandidata za "Žurnal di dimanš". Istovremeno, ministar Fekl najavio je danas mobilizaciju više od 50.000 policajaca i žandarma, uz podršku vojnika u okviru operacije "Santinel", kako bi se osigurala bezbjednost tokom predsjedničkih izbora koji će biti održani u dva kruga - 23. aprila i 7. maja, prenosi francuska televizija BFM. "Teroristička prijetnja je stalna i visoka, što potvrđuju činovi u Londonu, Stokholmu i drugdje", istakao je ministar, dodavši da je 19 osoba uhapšeno zbog sumnji u terorizam u martu u Francuskoj, koja je pod vanrednim mjerama otkako su u novembru 2015. tamo izvedeni džihadistički napadi. Inače, specijalne jedinice, žandarmerija, snage za deminiranje, pojačane policijske trupe, jedinice za smirivanje nereda - sve te snage su mobilisane na terenu prilikom svakog mitinga ili putovanja kandidata, naročito onih glavnih među koje, pored Makrona i Fijona, spadaju i socijalista Benoa Amon, predstavnica krajnje desnice Marin Le Pen i kandidat ljevice Žan-Lik Melanšon, navodi BFM. Vodeći kandidati za predsjednika Francuske nisu, međutim, potvrdili da su okruženi ovim novim mjerama bezbjednosti. S druge strane, ostali predsjednički kandidati, koji prema anketama nemaju mnogo šansi za pobjedu, ne uživaju isti stepen zaštite i, kako je to rekao rukovodilac predizbornog tima jednog od njih, žale zbog toga. "I mi tražimo policijsko pojačanje jer smo i mi potencijalne mete. Čak nam se čini da je na mitinizima prisustvo policije prilično slabo", rekao je neimenovani direktor predizbornog tima jednog od kandidata za predsjednika s nevelikim šansama za pobjedu.

Bonus video: