Erdogan: Novi Ustav će Turskoj donijeti stabilnost

Protivnici ustavnih promjena prijavili su više do 100 incidenata zastrašivanja, nasilja i pritvaranja
0 komentar(a)
Redžep Tajip Erdogan, Foto: Reuters
Redžep Tajip Erdogan, Foto: Reuters
Ažurirano: 15.04.2017. 13:40h

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je danas, uoči referenduma o izmjeni Ustava, da će reforma "donijeti stabilnost i povjerenje" koje je potrebno Turskoj za razvoj i rast.

U Turskoj je danas posljednji dan kampanje pred referendum o izmjeni Ustava koja predviđa šira ovlašćenja predsjednika država, a pristalice i protivnici reforme organizovali su skupove u Istanbulu i Ankari.

Obraćajući se pristalicama u naselju Tuzla u Istanbulu, Erdogan je pozvao glasače da odobre promjene kako bi Turska "uskočila u budućnost".

"Da li je to 'da' za jednu državu? Da li je to 'da' za jednu zastavu? Da li je to 'da' za jednu domovinu? Da, da, da", uzviknuo je Erdogan.

Protivnici ustavnih promjena prijavili su više do 100 incidenata zastrašivanja, nasilja i pritvaranja.

Erdogan je označio protivnike izmjena Ustava kao ljude namjeravaju da destabilizuju Tursku i optužio ih da su u dosluhu s teroristima okrivljenim za nesupjeli puč u julu 2016.

"Nedjelja će biti prekretnica u našoj borbi protiv terorizma", rekao je Erdogan.

Više od 55 miliona stanovnika Turske glasaće sjutra na referendumu o izmeni Ustava koja predviđa ukidanje mjesta premijera u korist predsjednika države, koji bi imao šira ovlašćenja.

Referendum, koji se organizuje devet mjeseci posle neuspelog vojnog udara, mnogi smatraju konačnim testom popularnosti predsjednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana, piše agencija AP.

Turski parlament je u januaru odobrio ustavne reforme. Za reformu je bilo 339 poslanika, dok su 142 bila protiv. Reforma je prošla s devet glasova više nego što je bilo neophodno da bi se nakon toga glasalo na referendumu.

Izmjenom Ustava predsjednik Turske bi imao ovlašćenja da ministre razriješi dužnosti, proglasi vanredno stanje, izdaje uredbe, imenuje ljude na ključnim pozicijama, uz neograničen broj potpredsjednika.

Turska se od 2015. godine suočila s talasom terorističkih napada ekstremističkih grupa među kojima je Islamska država, ali i sukobima s kurdskim pobunjenicima na jugoistoku zemlje.

Bonus video: