Erdoganovi brkovi sve popularniji među turskim ministrima

Jedan od ministara, koji nije želio da bude imenovan, izjavio je za AP da su neki ministri pustili brkove jer je Erdogan to od njih tražio
64 pregleda 10 komentar(a)
Erdogan brkovi, Foto: Beta
Erdogan brkovi, Foto: Beta
Ažurirano: 12.04.2017. 15:48h

Uredno podšišani brkovi, nalik onima koje ima predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan, postali su veoma popularni među ministrima iz njegove Partije pravde i razvoja.

Slične brkove nose i premijer Binali Jildirim i ministar kulture, a nedavno su brkove počeli da puštaju i ministri ekonomije i spoljnih poslova.

Prema mišljenju nekih analitičara, to nije slučajnost u zemlji u kojoj brkovi i brada imaju političku važnost i gdje se pažljivo ispituje lojalnost ministara Erdoganu poslije neuspjelog državnog udara prošle godine.

"Ovih dana, kada se Turska bori protiv terorističkih organizacija, i u periodu poslije puča, brkovi stvaraju snažnu i strogu sliku", izjavio je profesor Mesut Sen na istanbulskom Univerzitetu Marmara.

Do prije godinu dana više od polovine ministara su bili golobradi, a sada samo troje od 27 ministara, uključujući jednu ženu, nema brkove ni bradu.

Istorijski posmatrano, muškarci u Turskoj su nosili brkove ne samo da istaknu svoju muškost, nego i da izraze političke stavove.

Nacionalisti tradicionalno nose dugačke brkove koji padaju na dolje, dok ljevičari obično imaju guste brkove nalik Staljinovim.

Erdogan ima kratke, uredno podšišane brkove popularne među konzervativnim i religioznim Turcima.

Poslije rekonstrukcije vlade, kada je sve više ministara počelo da pušta brkove slične Erdoganovim, pojavile su se spekulacije da ministri na taj način pokušavaju da udovolje moćnom predsjedniku.

Jedan od ministara, koji nije želio da bude imenovan, izjavio je za AP da su neki ministri pustili brkove jer je Erdogan to od njih tražio.

Trend pokazuje i koliki uticaj Erdogan ima na članove vlade i partije.

Bonus video: