Turska: U nedelju referendum ključan za Erdogana

Referendum dovodi u pitanje i dalje odnose Turske sa Evropskom unijom, jer su neke evropske zemlje odbile skupove turske zajednice što je izazvalo žestoka reagovanja kao i optužbe turskih vlasti
5 komentar(a)
Redžep Tajip Erdogan, Foto: Reuters
Redžep Tajip Erdogan, Foto: Reuters
Ažurirano: 12.04.2017. 08:46h

U Turskoj će u nedjelju biti održan ključan referendum o jačanju ovlašćenja predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana čiji bi ishod mogao da preoblikuje politički sistem u zemlji i promjeni odnose Turske sa Zapadom, ocijenila je danas agencija Frans pres.

Referendum je organizovan devet mjeseci poslije neuspjelog vojnog udara a pozvano je 55,3 miliona građana da glasa o izmjeni Ustava koji predviđa ukidanje mjesta premijera u korist predsjednika države, koji bi imao šira ovlašćenja.

Turska vlada smatra da je takva reforma neophodna da bi država bila stabilna čime bi se izbjegle "krhke koalicione vlade" koje su bile prije dolaska Erdoganove Stranke pravde i razvoja (AKP).

Protivnici smatraju da referendum daje Erodganu autoritarnu moć optužujući turskog predsjednika da na taj način želi da uguši svaki kritički glas, posebno poslije neuspjelog puča 15. jula 2016. godine.

Ankete pokazuju da će građani glasati za ustavne izmjene ali analitičari ocjenjuju da rezultat možda neće biti onakav kako ih Erdogan očekuje jer je Turska suočena sa serijom napada pripisanih kurdskim pobunjenicima i džihadistima Islamske države, dok je privredna situacija lošija nego što je predsjednik Turske predviđao.

Glavnu nesigurnost za Erdogana predstavljaju glasovi Kurda koji čine petinu stanovništva, kao i nacionalistička desnica čiji lider Devlet Bahčeli podržava ustavne reforme ali ne i ostali članovi te političke struje.

Erdogan je održao nekoliko desetina predizbornih skupova širom zemlje, ponavljajući da oni koji ne budu glasali prihvataju "igre" kurdskih pobunjenika Radničke partije Kurdistana (PKK) ili Fetulaha Gulena, bivšeg imama koji je optužen da je organizator neuspjelog puča.

Referendum dovodi u pitanje i dalje odnose Turske sa Evropskom unijom, jer su neke evropske zemlje odbile skupove turske zajednice što je izazvalo žestoka reagovanja kao i optužbe turskih vlasti.

Bonus video: