Bivši tjelohranitelj Bin Ladena prima socijalnu pomoć u Njemačkoj

Njemački sud je 2012. odlučio da Sami A. ne može biti protjeran u Tunis, jer mu tamo prijeti mučenje i nehumano postupanje
0 komentar(a)
Bohum, Foto: Shutterstock
Bohum, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 24.04.2018. 18:04h

Bivši tjelohranitelj ubijenog vođe Al Kaide Osame bin Ladena već godinama mirno sa porodicom živi u Bohumu i prima socijalnu pomoć, zato što je njemački sud odlučio da ne smije da bude protjeran u rodni Tunis, objavili su njemački mediji.

Navodi se da je stranka Alternativa za Nemačku (AfD) podnijela upit o njemu pokrajinskoj vladi Sjeverne Rajne-Vestfalije, koja je saopšila da Sami A. mjesečno prima više od hiljadu eura državne pomoći, a na to treba pridodati i oko 150 eura po djetetu i druge oblike pomoći, prenosi Hina.

Tunišanin Sami A. od 1997. godine živi u Njemačkoj i važi za opasnu osobu koja je pod stalnom prismotrom i svakodnevno mora da se javlja policiji.

Navodi se da je 2012. godine njemački sud odlučio da Sami A. ne može biti protjeran u Tunis, jer mu tamo prijeti mučenje i nehumano postupanje.

Sami A. je u Njemačku stigao na studije, ali je od 1999. godine nekoliko godina boravio u džihadističkim kampovima u Avganistanu, gdje je napredovao do pozicije jednog od tjelohranitelja terorističkog vođe Osame bin Ladena.

Navodi se da gradske vlasti u Bohumu u nekoliko navrata pokušale da ukinu boravišnu dozvolu Samiju A., ali je svaki put odluka morala da bude povučena zbog presude u korist tuniškog državljanina koji je u međuvremenu dobio četvoro djece.

"Njemački zakon o azilu ovdje se zloupotrebljava do maksimuma – mi moramo novcem od poreza da finansiramo jednog teroristu zato što ne smijemo da ga protjeramo", rekao je za njemački dnevni list Bild demohrišćanski političar Ekhart Reberg.