Erdogan: Evropa će platiti to što radi

"Evropa će platiti to što radi. Ako Bog bude htio pitanje Evropske unije ponovo će biti na stolu poslije 16. aprila (dan održavanja referenduma), rekao je Erdogan
11 komentar(a)
Redžep Tajip Erdogan, Foto: Beta-AP
Redžep Tajip Erdogan, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 09.04.2017. 17:18h

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan rekao je danas da će pitanje pristupanja njegove zemlje Evropskoj uniji (EU) na mrtvoj tački već godinama, a da će biti ponovo "na stolu" poslije referenduma iduće nedjelje o proširenju predsjedničkih ovlašćenja. U govoru u Izmiru, na zapadu Turske, Erdogan je ponovo napao Evropu sa kojom su odnosi pogoršani posljednjih nedjelja zbog zabrane mitinga u evropskim gradovima za njegovu podršku. "Evropa će platiti to što radi. Ako Bog bude htio pitanje Evropske unije ponovo će biti na stolu poslije 16. aprila (dan održavanja referenduma), rekao je turski šef države ali nije dao više detalja. Proces pristupanja Turske Uniji zaustavljen je nekoliko godina i predsjednik Evropske komisije Žan Klod Junker ponovo rekao je prošlog mjeseca da bi ponovno uvođenje smrtne kazne zaustavilo Turskoj ulazak u EU. Međutim danas je Erdogan rekao da će staviti svoj potpis "bez oklijevanja" ako turski parlament odobri ponovno uvođenje smrtne kazne i ako on treba da odobri taj zakon.

Odnosi sa EU su se znatno zategli kada je Erdogan prošlog mjeseca optužio Njemačku i Holandiju da sprovodi nacističku praksu poslije zabrane izbornih skupova u njegovu podršku. Sporna ustavna reforma o kojoj će Turci glasati na referendumu iduće nedjelje znatno bi ojačala ovlašćenja turskog predsjednika. Nedjelju dana pred referendum analitičari predviđaju tijesan rezultat, uprkos jasnoj dominaciji kampanje za "da" u lokalnim medijima.

Bonus video: