NAPADI SADA UZ VIŠE MRTVIH

BBC: Šanse da ekstremisti ubiju Evropljanina smanjene u posljednjih 40 godina

Od Drugog svjetskog rata, tri najgora napada na evropskom kontinentu, izuzimajući napade na avione, dogodila su se posljednjih 16 godina
1 komentar(a)
Nica napad, Foto: Reuters
Nica napad, Foto: Reuters
Ažurirano: 21.05.2019. 13:04h

Napadi džihadista od sredine 2000-ih godina fokusirani su na ranjivost civila u zapadnoevropskim gradovima, ali su šanse da ekstremisti ubiju Evropljanina drastično smanjene tokom protekle četiri decenije, navodi se u analizi BBC-a Ako je obavljanje svakodnevnih aktivnosti za mnoge ljude postalo igra na sreću, koje su šanse da čovjek postane žrtva napada i da li se te šanse povećavaju ili smanjuju tokom vremena, upitano je u članku. Od Drugog svjetskog rata, tri najgora napada na evropskom kontinentu, izuzimajući napade na avione, dogodila su se posljednjih 16 godina. To su teroristički napad 2004. na željezničku stanicu u Madridu u kojem je poginula 191 osoba, a povrijeđeno 2.000 ljudi, zatim napadi u Parizu novembra 2015. kada je poginulo 130 ljudi, a ranjeno 360, i napad kamionom u Nici, gdje je ubijeno 86 osoba, a povrijeđeno 460. "Obrazac" napada do 2000. bio je veliki broj incidenata uz mali broj žrtava, dok su sada teroristički napadi u zapadnoj Evropi postali su opasniji, uz više mrtvih, piše BBC.

Baskijska separatistička organizacija ETA predala je u subotu vlastima Francuske spisak skladišta oružja poslije obećanja da će započeti proces razoružavanja.

ETA se pojavila 1959. kao studentski pokret otpora protiv španskog diktatora Fransiska Franka i smatra se odgovornom za smrt 829 osobe u nizu oružanih napada koji datiraju od 1968. godine, a u kojima je više hiljada ljudi povrijeđeno. Iako je broj napada s velikim brojem žrtava drastično povećan, godišnji bilans mrtvih u terorističkim napadima je u velikoj mjeri smanjen, navodi se u analizi. Tokom 1970-ih i 1980-ih godina godišnji bilans žrtava bio je veći od 150. Od 1990, bio je oko 50, mada su napadi u Parizu i Briselu doveli do naglog povećanja u 2015. i 2016. godini. Tokom nasilja u Sjevernoj Irskoj, rizik za civile na godišnjem nivou bio je jedan prema 25.000. U Francuskoj je 2015, posebno rizične godine, bio jedan prema 400.000.

Statistika naravno ne može da predstavi cijelu priču, jer postoje značajne razlike izmedju terorista današnjice i onih iz prethodnih generacija, ocjenjuje se u članku. Tokom 1970-ih godina ekstremisti su bili motivisani ideologijom, uglavnom radikalnim oblikom marksizma i imali su fokus na zvanične ciljeve ili ličnosti visokog profila koje su predstavljale otjelotvorenje kapitalizma. To ne važi u današnjem svijetu u kojem se ogorčeni džihadisti masovnim pokoljem nadmeću za liderstvo u svjetom ratu. Međutim, u smislu statistike, Evropljani se danas ne suočavaju sa većom prijetnjom terorizma u odnosu na prethodnu generaciju, navodi BBC.