Đenova: Broj stradalih bi mogao biti veći, strahuje se da je još mnogo nestalih ispod ruševina

Dva dana nakon urušavanja vijadukta Morandi, koji je propao 45 metara i sa sobom povukao preko 30 vozila, nada u pronalazak preživjelih je manja nego ikad
0 komentar(a)
Đenova vijadukt, Foto: Reuters
Đenova vijadukt, Foto: Reuters
Ažurirano: 16.08.2018. 15:38h

Broj smrtno stradalih uslijed rušenja vijadukta u Đenovi mogao bi još rasti jer državni tužitelji govore u četvrtak o još puno nestalih ispod ruševina.

''Moglo bi biti još 10 do 20 nestalih'', rekao je glavni tužilac Franćesko Koci u tom italijanskom priobalnom gradu, prenosi ANSA.

Koci je u srijedu govorio o 42 smrtno stradalih, dok su lokalne vlasti potvrdile 38 poginulih.

Spasioci su cijelu noć radili na ruševinama s psima tragačima, napisali su lokalni vatrogasci na Tviteru, dodajući da se potraga za nestalima nastavlja.

No, dva dana nakon urušavanja vijadukta Morandi, koji je propao 45 metara i sa sobom povukao preko 30 vozila, nada u pronalazak preživjelih je manja nego ikad.

Županijski guverner Đovani Toti u izjavi za ANSA-u je rekao da, kako vrijeme odmiče, ''malo je vjerovatno da ćemo pronaći još preživjelih''.

Među mrtvima bilo je najmanje troje djece, u dobi od 8, 12 i 13 godina. Petnaestero je ljudi bilo povrijeđeno, od kojih je devetoro u kritičnom stanju, kažu lokalne vlasti.

Najveći italijanski operater autoputevima "Autostrade per I'Italia" došao je pod snažnu paljbu na tržištu dionica u četvrtak, a italijanska je vlada rekla kako će im nametnuti stroge sankcije ili oduzeti koncesiju.

"Autostrade I'Italia", dio međunarodne grupe za autoputeve u vlasništvu italijanske porodice Beneton, upravljala je vijaduktom u Đenovi. U kompaniji tvrde kako su provjere na vijaduktu izgrađenom 1967. bile redovne i temeljne, a posljednji je remont obavljen prije dvije godine.

Italijanska vlada napada Autostrade i najavljuje kako će im oduzeti koncesiju zbog toga što nije omogućila sigurnosti vijadukta, iako s druge strane istražitelji još nisu pronašli prave razloge njegovog urušavanja.

''Opcije koje nam stoje na raspolaganju potpuno su oduzimanje koncesije, oduzimanje koncesije na tom dijelu autoputa ili kazna, no 150 miliona eura kazne nije dovoljno visoko'', rekao je zamjenik ministra prometa Edoardo Rići.

Po pravilima koncesije, Autostrada može biti kažnjena sa 150 miliona eura, prenosi agencija Hina.

Bonus video: