Makron i Le Pen bi bili jednaki u prvom, Makron bi ubjedljivo pobijedio u drugom krugu

Za kandidata desnice Fransoa Fijona bi glasao 19 odsto Francuza, a četvrti bi bio kandidat radiklane ljevice Žan-Lik Melanšon čija se popularnost posljednjih dana povećala
2 komentar(a)
Emanuel Makron, Marin Le Pen, Foto: Reuters
Emanuel Makron, Marin Le Pen, Foto: Reuters
Ažurirano: 06.04.2017. 09:16h

Kandidat centra Emanuel Makron i kandidatkinja ekstremne desnice Marin Le Pen mogli bi da osvoje jednak broj 23,5 odsto glasova u prvom krugu predsjedničkih izbora u Francuskoj, rezultati su danas objavljene ankete manje od tri nedjelje od glasanja.

Za kandidata desnice Fransoa Fijona bi glasao 19 odsto Francuza, a četvrti bi bio kandidat radiklane ljevice Žan-Lik Melanšon čija se popularnost posljednjih dana povećala.

Melanšon je premašio kandidata ljevice Benoa Amona za kojeg bi glasalo oko devet odsto birača.

Prema anketi, u drugom krugu 7. maja, Makron bi mogao da pobijedi ubjedljivom većinom od 62 odsto, dok bi Marin Le Pen dobila 38 odsto.

Odziv birača bi mogao da bude oko 64 odsto u prvom krugu 23. aprila jer su se mnogi neodlučni glasači odlučili da izađu na biralište poslije nedavne televizijske debate svih 11 predsjedničkih kandidata.

Istraživanje je sprovedeno 5. aprila s oko 1.000 ispitanika i odražava trenutni stav birača ali ne i prognozu rezultata izbora na čemu insistiraju francuski mediji koji prenose ankete javnog mnjenja.

Bonus video: