Rusija bi da zabrani Jehovine svjedoke

Jehovini svjedoci pokrenuli su protivtužbu protiv ministarstva i pozvali su Vrhovni sud da proglasi članove zajednice žrtvama političke represije
5 komentar(a)
Kremlj, Foto: Shutterstock
Kremlj, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 06.04.2017. 06:24h

Vrhovni sud Ruske Federacije održao je prvo ročište u slučaju vladinog zahtjeva za zabranu Jehovinih svjedoka u Rusiji, javlja BBC.

Rusko ministarstvo pravosuđa već je stavilo sjedište Jehovinih svjedoka na listu ekstremnih grupa. Službeno objašnjenje je da ta grupa "krši ruske zakone protiv ekstremizma" i da njihovi pamfleti podstiču mržnju protiv drugih grupa.

Predstavnik Jehovinih svjedoka Jaroslav Sivulski izjavio je za BBC da njihov pokret nema veze sa ekstremizmom i požalio se da niže sudske instance nijesu uopšte uvažile njihove argumente.

Jehovini svjedoci pokrenuli su protivtužbu protiv ministarstva i pozvali su Vrhovni sud da proglasi članove zajednice žrtvama političke represije.

Jedan sporni pamflet Jehovinih svjedoka citirao je Lava Nikolajeviča Tolstoja, opisujući doktrinu Ruske pravoslavne crkve kao praznovjerje i čarobnjaštvo.

Jehovinih svjedoka u svijetu ima nešto više od osam miliona, a u Rusiji živi oko 175.000. Bili su zabranjeni do 1991. godine, ali ponovo su se našli na udaru 2004., kada je jedna kongregacija zabranjena zbog "regrutovanja djece i sprječavanja vjernika u primanju ljekarske pomoći".

Udruženje za ljudska prava Sova tvrdi da postoji "službena represivna kampanja" protiv Jehovinih svjedoka već godinama i da su mnogi pripadnici bili i fizički napadnuti.

Bonus video: