Papa Franjo prošao pored table postavljene u čast žrtvama "papske tiranije"

"Papamobil" se u Karpiju kretao polako dok je prolazio pored zamka, papa se rukovao sa vjernicima, ali nije jasno da li je pročitao riječi na tabli, navodi Rojters
50 pregleda 0 komentar(a)
Papa Franjo, Foto: Reuters
Papa Franjo, Foto: Reuters
Ažurirano: 02.04.2017. 16:18h

Poglavar Rimokatoličke crkve papa Franjo obišao je grad Karpi na sjeveru Italije i tom prilikom prošao pored velike table postavljene u čast žrtvama "papske tiranije", od prije 136 godina.

Kako prenosi Rojters, papa je najprije održao misu na gradskom trgu nakon čega je u svom bijelom "papamobilu" prošao pored zamka na kojem je 1881. godine postavljena tabla, veličine metar sa dva metra, povodom ujedinjenja Italije koje je, kako je navedeno, "emancipovalo ljudsku misao od papske tiranije".

Sve do ujedinjenjenja 1870. godine, Italija je bila rascjepkana na više država, među kojima su bila razna kraljevstva, vojvodstva, gradovi-države i republike, kao i vojno moćna papska država.

"Papamobil" se u Karpiju kretao polako dok je prolazio pored zamka, papa se rukovao sa vjernicima, ali nije jasno da li je pročitao riječi na tabli, navodi Rojters.

Bonus video: