EU rekla stop monopolu i smanjenju konkurencije: Blokirali spajanje Dojče i Londonske berze

Dvije kompanije najavile su dogovor o spajanju u martu 2016. godine, tri mjesca prije nego što su britanski glasači odlučili na referendumu da napuste Evropsku uniju. Obje berze su naglasile međutim da dogovor ima smisla i ako Britanci odluče da izađu iz EU
1 komentar(a)
Margraete Vestager, Foto: Reuters
Margraete Vestager, Foto: Reuters
Ažurirano: 29.03.2017. 11:21h

Evropska unija blokirala je planirano spajanje nemačke Dojče berze i Londonske berze (LSE), saopšteno je danas.

"Koncentracija između njemačke berze i Londonske berze znatno bi smanjila konkurenciju", rekla je evropska komesarka za zaštitu konkurencije Margraete Vestager obrazlažući odluku.

Ona je rekla da bi se tim spajanjem formirao "de fakto monopol" u ključnoj oblasti kao što su obveznice.

Londonska berza je prošlog mjeseca saopštila da ne može da se obaveže da će prodati svoj većinski udio u elektronskom tržištu obveznica MTS, što bi smanjilo zabrinutost evropskog regulatornog tijela.

Dvije kompanije najavile su dogovor o spajanju u martu 2016. godine, tri mjesca prije nego što su britanski glasači odlučili na referendumu da napuste Evropsku uniju. Obje berze su naglasile međutim da dogovor ima smisla i ako Britanci odluče da izađu iz EU.

"Pošto strane nisu predložile potrebne korektivne mjere da bi se uklonili strahovi oko konkurencije koje smo izrazili Komisija je odlučila da zabrani to spajanje", rekla je Vestager.

Prema dogovoru dioničari Dojče Berze koja vodi frankfurtsku berzu, imali bi 54,4 odsto spojene kompanije.

Bonus video: