Detalji o napadaču iz Londona: Prvi put osuđen sa 19 godina, iznajmio automobil kojim je izvršio napad...

Britanska premijerka Tereza Mej izjavila je da je napadač rođen u Britaniji, kao i da je prije nekoliko godina bio predmet istrage u vezi sa nasilnim ekstremizmom
1 komentar(a)
London pucnjava, Foto: Reuters
London pucnjava, Foto: Reuters
Ažurirano: 24.03.2017. 08:42h

Muškarac za kojeg britanska policija tvrdi da je odgovoran za napad na Vestminsterskom mostu identifikovan je kao 52-godišnji Kalid Masud.

Neki mediji navode da mu je ime bilo Edrijen Elms, dok drugi navode da se zvao Edrijen Rasel Ajao.

Vjeruje se da je ranije živio i u Zapadnom Saseksu, Istočnom Saseksu, Lutonu i istočnom Londonu. Iz policije navode da je imao nekoliko tajnih identiteta.

Takođe, policija vjeruje da je Masud automobil kojim je izvršio napad iznajmio ranije tokom nedjelje u sjevernom Birmingemu. Rekao je da radi kao "nastavnik", a BBC ističe da do sada nijesu uspjeli da dobiju zvaničnu potvrdu da je nekada radio kao kvalifikovani nastavnik u nekoj školi.

Sat vremena nakon što je iznajmio "hjundai" vjeruje se da je kontaktirao kompaniju i rekao im da mu automobil više nije potreban. Šta se dalje dešavalo dok se nije odvezao do Vestminsterskog mosta gdje je uletio među pješake nije poznato.

"Masud nije bio predmet trenutnih istraga i nije bilo obavještajnih podataka o njegovoj namjeri da izvrši teroristički napad. Međutim, od ranije je poznat policiji zbog niza prethodnih presuda zbog napada, uključujući i teške tjelesne povrede, posjedovanje oružja i narušavanje javnog reda i mira", navode iz Skotland jarda.

Prvi put je osuđen sa 19 godina, u novembru 1983, a posljednji put u decembru 2003. zbog posjedovanja noža.

Nikada nije bio osuđen zbog terorizma.

Britanska premijerka Tereza Mej izjavila je da je napadač rođen u Britaniji, kao i da je prije nekoliko godina bio predmet istrage u vezi sa nasilnim ekstremizmom.

"Bio je sporedna figura. Istraga je obustavljena, nije bio dio trenutne obavještajne istrage. Nije bilo prethodnih podataka o njegovim namjerama", rekla je Mejova.

BBC tu piše da nije poznato na koju se tačno istragu misli, ali navode neke mogućnosti.

  • Bio je saradnik ili prijatelj glavnog osumnjičenog koji je praćen u nekom obliku, ali je ta istraga obustavljena jer se vjerovalo da nema ekstremističkih namjera.
  • Mogao je da bude blizak određenom krugu ekstremista, ali njega lično nijesu smatrali za rizik jer je istraga bila usmjerena na druge.
  • Moglo je da bude zabrinjavajućih obaveštajnih podataka o njegovoj ideologiji i namerama, ali ničega na osnovu čega bi bila podignuta optužnica i u to vrijeme nije smatran za ozbiljnu pretnju.
  • Mogao je, u najmanju ruku, da bude uhapšen ranije u djelu neke operacije, ali i pušten bez optužnice.

Posljednji put osuđen je sa 38 ili 39 godina. Imajući to u vidu, kako navode, to je prilično kasno za prosječnog mladog bijesnog čovjeka da ostane u svijetu kriminala i nasilja.

Posjedovanje noža može da znači više kriminalnih namjera – od pljačke do napada, ali i do samoodbrane.

Namjera nije poznata. Islamska država preuzela je odgovornost za napad.

Bonus video: