Džonson: Napad na London je napad na svijet

Ministar spoljnih poslova Velike Britanije je rekao da se države širom svijeta ujedinjuju u borbi protiv odgovornih za napad i njihove "gnusne" ideologije
4 komentar(a)
Boris Džonson, Foto: Reuters
Boris Džonson, Foto: Reuters
Ažurirano: 23.03.2017. 18:51h

Šef britanske diplomatije Boris Džonson je izjavio danas da činjenica da su žrtve napada u Londonu porijeklom iz 11 zemalja pokazuje da je napad na London zapravo napad na cijeli svijet.

"Naše vrijednosti su superiornije nego od ekstremista... sloboda, demokratija, pravna jednakost ljudskih bića", rekao je novinarima Džonson, koji je u Njujorku jer Velika Britanija predsjedava Savjetu bezbjednosti UN, izražavajući uvjerenje da će ekstremisti biti poraženi.

Ministar spoljnih poslova Velike Britanije je rekao da se države širom svijeta ujedinjuju u borbi protiv odgovornih za napad i njihove "gnusne" ideologije.

Kako je naveo, tokom sastanaka u Vašingtonu u srijedu i danas u UN vidio je da se zemlje, uključujući pretežno islamske vjeroispovesti, ujedinjuju kako bi pobjedile ekstremističku organizaciju Islamska država.

Džonson je, međutim, rekao da ekstremisti moraju biti poraženi "u srcima i umovima" svojih sljedbenika i dodao da internet provajderi i kompanije koje upravljaju društvenim mrežama moraju da preuzmu odgovornost i da uklone sajtove koji utiču na radikalizaciju ljudi.

U napadu na Vestminsterski most i kasnije na ulaz u britanski parlament koji je po ocjeni britanskih vlasti izveo samostalno jedan napadač, ubijeno je troje ljudi, a više od 20 je povrijeđeno. Napadač je takodje ubijen kada je nožem napao britanskog policajca, jednu od žrtava.

Bonus video: