"TAJ REGION JE PRIRODAN ZA UNIJU"

Lajčak: EU se sve više udaljava od Zapadnog Balkana

Ministar spoljnih poslova Slovačke je rekao da neispunjavanje evropske perspektive može generisati nacionalizam, "a u nastavku fragmentaciju nasilnim sredstvima"
2 komentar(a)
Miroslav Lajčak, Foto: Reuters
Miroslav Lajčak, Foto: Reuters
Ažurirano: 23.03.2017. 16:02h

Ministar spoljnih poslova Slovačke Miroslav Lajčak izjavio je da se Evropska unija sve više udaljava od Zapadnog Balkana, regiona koji je, kako je rekao, prirodan za EU.

Lajčak je u intervjuu za Novi magazin rekao da je "zaprepašćujuče" da "drugi akteri" imaju bolji odziv stanovništva Zapadnog Balkana od Evropske unije iako su znatno manje uložili u njega.

"Osvrnuo bih se na zaključke samita u Solunu u junu 2003. koji je regionu Zapadnog Balkana dao jasnu evropsku perspektivu. Međutim, ispunjavanje tih zaključka ima opadajuću tendenciju, uprkos tome što smo u region bez presedana uložili velika sredstva, i to ne samo finansijska. EU se na ovaj način udaljava od prostora koji je za nju prirodan. To se vidi po zauzimanju pozicija drugih aktera u regionu koji dobijaju sve veću podršku", rekao je Lajčak.

On je rekao da je sve prisutnija frustracija stanovništva regiona zbog malo opipljive EU, ocjenjujući da je Unija sve manje ozbiljan sagvornik u vezi s proširivanjem zbog manjka strateška komunikacija EU i Zapadnog Balkana.

"Zaprepašćujuće je da drugi akteri sa neuporedivo manjim ulaganjem (finansijskim i drugim) dobijaju izrazitiji odziv stanovništva, pa zatim i političkih elita. Ova pojava je posledica nejedinstva EU, raznih djelimičnih pogleda na integraciju Zapadnog Balkana u EU, često motivisanih kratkoročnim unutrašnjepolitičkim ciljevima, bez dugoročne vizije i prepoznavanja strateških interesa EU", rekao je Lajčak.

Ministar spoljnih poslova Slovačke je rekao da neispunjavanje evropske perspektive može generisati nacionalizam, "a u nastavku fragmentaciju nasilnim sredstvima".

"Jedna od posljedica bila bi migracija iz regiona, kao i otvorena vrata za migraciju sa područja Bliskog i Srednjeg istoka i Afrike. Ne mislim da EU, ali i Evropa u širem smislu, može sebi da priušti takav scenario", rekao je on.

Lajčak, koji će u septembru postati predsjednik Generalne skupštine UN, rekao je da će Balkan uvijek biti u njegovom srcu, ali da novoj funkciji neće biti u prilici da se posebno izražava o regionu van okvira UN.

Preporučujemo za Vas