Hajneken će biti zabranjen u Mađarskoj?

Vlada premijera Viktora Orbana smatra da ima "moralnu obavezu" da zabrani komercijalnu upotrebu "simbola tiranije"
169 pregleda 5 komentar(a)
Hajneken logo, Foto: Novosti.rs
Hajneken logo, Foto: Novosti.rs
Ažurirano: 21.03.2017. 14:09h

Zaštitni znak pivare Hajneken, crvena zvijezda, može postati žrtva pokušaja mađarske vlade da zabrani upotrebu "totalitarnih simbola" koji simbolišu godine nacističke okupacije i komunizma.

Mađarski parlament započeo je raspravu o predlogu zakona prema kome bi korišćenje simbola kao što su kukasti krst, strelasti krst, srp i čekić i crvena zvijezda u komercijalne svrhe predstavljali krivično djelo.

Preduzeća koja koriste simbole mogla bi da budu kažnjena novčanom kaznom u iznosu od sedam miliona dolara, dok bi zaposlenima prijetila zatvorska kazna.

Vlada premijera Viktora Orbana smatra da ima "moralnu obavezu" da zabrani komercijalnu upotrebu "simbola tiranije".

Stručnjaci kažu da, ako ovaj zakon bude usvojen, pivarski gigant Hajneken može biti primoran da promijeni svoj logo, crvenu petokraku zvijezdu. Kompanija ima ovaj logo gotovo od osnivanja u drugoj polovini 19. vijeka, ipak tek 1930. godine zvijezda je postala crvene boje.

Veruje se da petokraka zvijezda predstavlja pivarski simbol za različite faze procesa proizvodnje piva. Međutim, crvena zvijezda je takođe jedan od glavnih simbola sovjetskog komunizma, a korišćena je i od strane komunističkog režima u Mađarskoj.

Kako prenosi "Raša tudej", portparol mađarske vlade, Zoltan Kovač, je rekao da bi na osnovu ovog zakona, Hajneken pivo sa sadašnjim logom moglo da bude zabranjeno u toj zemlji.

Zamjenik premijera Žolt Šemjen izjavio je da Hajnekenova crvena zvijezda očigledno predstavlja politički sadržaj.

U poslednje vrijeme, neke postsovjetske države i članice bivšeg Istočnog bloka su započele proces dekomunizacije, koji u nekim slučajevima uključuju i zabranu komunističkih simbola.

Za razliku od nacističkih simbola, komunistički simboli nisu zabranjeni u Češkoj i Rumuniji. S druge strane, poljski parlament je zabranio upotrebu nacističkih i komunističkih simbola, ali je Ustavni sud presudio da ta zabrana nije u skladu sa ustavom te zemlje.

Bonus video: