Cipras je protiv kluba moćnih u EU

"Opadanje solidarnosti među državama-članicama je zabrinjavajući znak za evropsku koheziju, a jačanje ekstremne desnice pokazuje gubitak povjerenja u evropski model", napisao je on
56 pregleda 0 komentar(a)
Aleksis Cipras, Foto: Reuters
Aleksis Cipras, Foto: Reuters
Ažurirano: 13.03.2017. 11:25h

Premijer Grčke Aleksis Cipras je danas upozorio da "klub moćnih" u Evropskoj uniji (EU) može da ugrozi "evropske tekovine" i da izazove "de fakto podelu" među 27 zemalja-članica.

Dok Evropa prolazi kroz "krizu orijentacije", "bilo bi bolje govoriti o Evropi sa više izbora, umjesto o Evropi u više brzina", napisao je Aleksis Cipras u članku na sajtu levičarskog lista "Efimerida ton sinkakton".

On je time odgovorio na ideju koju su u petak na samitu EU u Briselu iznijele Nemačka i Francuska, o Evropi "u više brzina", da bi se time prevazišle posljedice "Bregzita".

Po riječima Ciprasa, "uvođenjem ograničene Evrope (...), 'a la kart', ona gubi snagu".

"Opadanje solidarnosti među državama-članicama je zabrinjavajući znak za evropsku koheziju, a jačanje ekstremne desnice pokazuje gubitak povjerenja u evropski model", napisao je on.

"Moramo napustiti i samu pomisao o 'klubu moćnih' koji će imati zasebna unutrašnja pravila (...), i onih van zone eura, koji će nužno biti u njihovoj satelitskoj orbiti", smatra Aleksis Cipras.

Dok je njegova zemlja, zahvaćena dužničkom krizom i radikalnom politikom štednje koju joj je nametnula zona eura, i dalje slaba karika EU, Aleksis Cipras je za saradnju u okviru postojećih institucija.

"Jačanje EU trebalo bi da počne od poboljšanja postojeće saradnje. Moramo napustiti svaku pomisao na podjelu po postojećim grupama, kao što su evrozona ili Šengensko područje", napisao je on.

Bonus video: