Donesena odluka: Škotska ide na novi referendum za nezavisnost

Prvi referendum u Škotskoj održan je u septembru 2014. godine kada su unionisti glasovima ipak ostavili ujedinjenu Veliku Britaniju sa 55 odsto za ostanak
6 komentar(a)
Škotska referendum, Foto: Reuters
Škotska referendum, Foto: Reuters
Ažurirano: 13.03.2017. 13:52h

Škotska će još jednom imati priliku da na referendumu glasa za nezavinost od Ujedinjenog kraljevstva, saopštila je premijerka te zemlje Nikol Stardžon, javlja Independent.

Stardžon je to objavila kada se Skupština Ujedinjenog kraljevstva pripremala da dozvoli Tereze Mej da pokrene Amandman 50 i započne Bregzit.

Mej je ranije navela da se nije krenulo sa mrtve tačke što se tiče dogovora Velike Britanije i Škotske, jer su Škoti masovno glasali za ostanak u EU.

"Ukoliko budemo ignorisali zahtjeve Škotske po pitanju Evropske unije i ujedinjenog tržišta, nećemo smjeti da se bunimo ukoliko druga strana bude isto učinilo nama u nekoj narednoj raspravi".

Mej je takođe naglasila da referendum mora da se održi u jesen 2018. godine ili na proljeće 2019. godine.

Prvi referendum u Škotskoj održan je u septembru 2014. godine kada su unionisti glasovima ipak ostavili ujedinjenu Veliku Britaniju sa 55 odsto za ostanak.

Poslednja istraživanja navode da će naredni referendum biti mnogo zanimljiviji, te da se navodi da je sada jasno da je sve veći broj škotskih građana odlučan da se svrsta među one koji žele nezavisnost.

Bonus video: