"MOŽEMO DA SARAĐUJEMO"

Marin Le Pen: Sa Kačinjskim i Orbanom demontiraćemo EU

"Sigurno se nećemo složiti oko svega. Ali zato je svaka zemlja slobodna i suverena da brani svoje interese", kazala je Le Penova.
5 komentar(a)
Marin Le Pen, Foto: Reuters
Marin Le Pen, Foto: Reuters
Ažurirano: 13.03.2017. 08:32h

Kandidat ekstremne desnice na izborima za predsjednika Francuske Marin Le Pen izjavila je za poljske medije da ako pobjedi na izborima, radiće zajedno sa liderom poljskih vladajućih konzervativaca Jaroslavom Kačinjskim na tome da demontira Evropsku uniju.

"Ukoliko pobjedim, počeću saradnju sa Kačinjskim da demontiramo EU. Smatram da možemo da sarađujemo u mnogo stvari", rekla je Marin Le Pen u intervjuu koji danas objavljuje poljski list Žečpospolita i dodala da će isto predložiti i mađarskom premijeru Viktoru Orbanu.

Sa Orbanom i Kačijskim, Marin Le Pen želi prvo da pokrene raspravu o tome šta je u sadašnjoj Uniji nedopustivo, a pored mađarskom premijera i lidera poljske vladajuće stranke Pravo i Pravda potencijalnog pomoćnika u razaranju EU vidi i u britanskoj premijerki Terezi Mej.

"Sigurno se nećemo složiti oko svega. Ali zato je svaka zemlja slobodna i suverena da brani svoje interese", kazala je Le Penova.

Po njenoj ocjeni problem oko koga će se sigurno lako složiti jeste to da mora da se spriječi preraspodjela izbjeglica u evropske zemlje protiv čega je kategorično cijela Višegradska četvorka. Jaroslav Kačinjski tokom vikenda zalažio se za pomoć hrišćanskim izbjeglicama iz Sirije, kao moralnu obavezu svakog poljskog katolika, međutim ni njih ne želi da primi već isključivo da im se pomaže na mjestu u regionu u susjednim zemljama u koje su se sklonili.

"Unija želi sankcije protiv država koje nijesu prihvatile izbjeglice i ne pristaju na njihovu preraspodjelu. Čak se pominje suma 250.000 eura kazne za svakog izbjeglicu. To je ludilo. To mora da prestane", kazala je Marin Le Pen poljskom dnevniku.

Francuska ekstremistička desnica želi da pomogne poljskim vlastima i u sporu vlade premijerke Beate Šidlo sa Evropskom komisijom zbog reformi koje su sistemski ugrozile pravnu državu kao jednu od osnovih vrijednosti EU, prije svega napada na nezavisnost Ustavnog suda ali i pretvaranja javnih medija u državne i čistki u državnoj upravi.

"Kritika kakva je formulisana protiv Poljske teško da nije miješanje u unutrašnje poslove zemlje", kazala je Marin Le Pen.

Spor Brisela i Varšave oko ugrožene pravne države zaoštrio se posle samita prošle nedjelje, nakon reizbora bivšeg poljskog premijera iz sada opozicione Građanske platforme, Donald Tuska na dalje dvije i po godine na čelu Evropskog saveta uprkos tome što je Poljska po svaku cijenu pokušala da reizbor sabotira.

Kačinjski je čvrsto računao da će uz Poljsku za čije "sabotiranje" Tuska nijesu pokazale nimalo razumjevanja ni najbliži susjedi Češka i Slovačka, stati i mađarski premijer Viktor Orban, a kada je i Mađarska kao i sve članice EU osim Poljske bila za Tuska izjavio je da ga je Orban razočarao.

Preporučujemo za Vas