Opada podrška nacionalističkoj Alternativi za Njemačku

Ipak, AfD je do sada na izborima uvek osvajala više glasova nego što su ukazivala istraživanja
0 komentar(a)
AfD, Foto: Reuters
AfD, Foto: Reuters
Ažurirano: 09.03.2017. 19:41h

Šest mjeseci pred parlamentarne izbore u Njemačkoj opada podrška nacionalističkoj stranci Alternativa za Njemačku (AfD), pokazuju istraživanja javnog mnjenja.

Po rezultatima redovnog mjesečnog istraživanja televizije ARD, koje se u Njemačkoj sporovodi od 2000. godine, AfD sada podržava 11 procenata stanovništva, dok je tu stranku prošlog ljeta podržavalo 16 odsto anketiranih.

Ovakav trend je otrežnjenje za tu partiju koja je ušla u tri federalna parlamenta prošle godine i tim neočekivanim rezultatima šokirala Njemačku javnost, ocjenjuju analitičari.

Ipak, AfD je do sada na izborima uvek osvajala više glasova nego što su ukazivala istraživanja.

Prvi konkretni test desničari će imati ovog proljeća, kada će u tri njemačke države biti izbori. Potom će biti jasnije koje su šanse AfD-a da na septembarskim izborima uđe i u Savezni parlament, za šta mora da osvoji najmanje pet odsto glasova.

Smatra se da je naglom padu popularnosti AfD-a doprinijelo neslaganje u vrhu stranke, posebno debata o tome da li Njemačka treba da se i dalje izvinjava zbog zločine Nacista.

Tu stranku je podijelila i pobjeda Donalda Trampa na američkim predsjedničkim izborima, koju dio rukovodstva vidi kao "istorijsku priliku da se izmijeni svjetska politika koja je decenijama pogrešna", ali većina građana ipak smatra da bi s Trampom lakše izašla na kraj stabilna vlada neke iskusne njemačke partije, nego AfD, kažu analitičari.

Bonus video: