Mogerini: Napadi na medije su napadi na slobodu i demokratiju

"Slobodni, raznovrsni i nezavisni mediji, na internetu i van njega, stubovi su pluralističkog i otvorenog društa, i oni nose veliku odgovornost da javnosti garantuju provjerene i tačne vijesti", kazala je Mogerini
1 komentar(a)
Federika Mogerini, Foto: Reuters
Federika Mogerini, Foto: Reuters
Ažurirano: 02.05.2018. 15:42h

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbjednost Federika Mogerini upozorila je danas, uoči Svjetskog dana slobode medija, 3. maja, na pogoršanje uslova rada novinara, i opadanje slobode govora i slobode medija širom svijeta.

"Napadi na medije i novinare su napadi na demokratiju, na slobodu svih nas. Odajemo poštu novinarima u Evropi i širom svijeta koji su izgubili živote dok su se bavili svojom profesijom", pozvala je visoka predstavnica, prenosi Evropska služda za spoljne poslove.  

Mogerini je pozvala sve države da osude nasilje nad novinarima i preduzmu korake za poboljšanje bezbjednosti novinara, posebno za novinarke, kao i da kazne odgovorne za nasilje.

Ona je kazala da se EU zasniva na vrijednostima demokratije, ljudskim pravima i vladavini prava, na slobodnim i pluralističkim medijima, što je sadržano u Povelji EU o osnovnim pravima. 

Sloboda govora igra ključnu ulogu u jačanju dobrog upravljanja, transparentnosti i odgovornosti, navodi Mogerini u saopštenju i dodaje da je nezavisno novinarstvo ključno za nadzor demokratskih procesa u društvu. 

"Slobodni, raznovrsni i nezavisni mediji, na internetu i van njega, stubovi su pluralističkog i otvorenog društa, i oni nose veliku odgovornost da javnosti garantuju provjerene i tačne vijesti", kazala je Mogerini.

Visoka predstavnica EU je rekla da je poštovanje slobode medija sastavni dio politike i razvojnih programa EU i dodala da su evropski zakoni, politike i instrumenti smišljeni tako da jačaju slobodu govora i poboljšaju transparentnost, kredibilitet i raznovrsnost informacija na internetu. 

Po njenim riječima, EU će nastaviti da finansira odabrane projekte u trećim zemljama u cilju poboljšanja kvaliteta novinarstva, pristupa javnim informacijama i slobode govora.

Mogerini je navela da će EU uporno osuđivati nasilje nad novinarima i boriti se protiv zakona, regulativa i političkog pritisaka koji ograničavaju slobodu riječi.

Dodala je da će Brisel preduzeti konkretne mjere za spriječavanje i odgovor na napade na novinare i blogere. 

"Danas ponovo potvrđujemo odlučnost EU da i dalje štiti i jača slobodu mišljenja i slobodu izražavanja, kao pravo koje svako treba da ostvaruje bilo gdje, zasnovano na principima jednakosti, nediskriminacije, univerzalnosti, kroz bilo koje medije, kroz naše granice (EU) i šire", navela je ona.

Preporučujemo za Vas