Kačinjski: Njemci ne bi izdržali ni čitav dan u sukobu sa Izraelom

Kačinjski je procijenio da bi Berlinu bila potrebna najmanje dvostruko jača privreda, a najmanje osam puta jača armija da uopšte može da ponudi bilo kome realnu zaštitu
26 komentar(a)
Jaroslav Kačinjski, Foto: Reuters
Jaroslav Kačinjski, Foto: Reuters
Ažurirano: 08.03.2017. 13:44h

Lider poljskih vladajućih konzervativaca bivši premijer Jaroslav Kačinjski ocijenio je da Njemačka ne može da bude lider Evropske unije ni garant mira u Evropi zato što je suviše slaba.

"Više puta sam to govorio: Njemačka je suviše slaba država da igra tu ulogu. Nemaju dovoljan potencijal, ni privredni, ni vojni da mekom snagom dominiraju na starom kontinentu", kazao je Kačinjski poljskom provladinom desničarskom nedjeljniku Gazeta Polska.

Kačinjski je procijenio da bi Berlinu bila potrebna najmanje dvostruko jača privreda, a najmanje osam puta jača armija da uopšte može da ponudi bilo kome realnu zaštitu.

"Uz svo poštovanje za potencijal našeg zapadnog susjeda, u sukobu s, recimo, snagama Izraela, procjenjujem da ne bi uspjeli da su suprotstave duže od jednog dana", kazao je Kačinjski.

Jaroslav Kačinjski formalno je pored funkcije lidera stranke Pravo i pravda običan poslanik u parlamentu, ali bez njega nijedan iole bitniji korak ne preduzima ni premijerka Beata Šidlo ni predsjednik Andžej Duda koji su prije izbora na funkcije 2015. godine bili gotovo anonimni za obične Poljake.

Poljski i evropski mediji i analitičari otvoreno govore o Kačinjskom kao svojevrsnom natpredsjedniku i natpremijeru, dok poljska opozicija upozorava da Kačinjski tako vraća Poljsku sovjetskoj i komunističkoj praksi gdje nije bilo važno ko je predsjednik ili premijer jer je najvažnija adresa bila generalni sekretar Centralnog komiteta jedine vladajuće stranke.

Bonus video: