NEMA PODRŠKU SVOJE DRŽAVE

Poljska pokušava da zagorča reizbor Tusku, Kačinjski optužuje: On je kandidat Angele Merkel

"Ne mogu da zamislim da bi evropske države mogle da podrže kandidata koga nije izabrala njegova vlada", kazao je šef poljske diplomatije Vitold Vaščikovski i najavio da će do 9. marta, kada na samitu EU treba da se riješi pitanje izbora predsjednika ES, lobirati u Briselu da se ne izabere Tusk, koji je, kao je kazao, postao vođa totalne opozicije u Poljskoj umjesto da bude neutralan
1 komentar(a)
Donald Tusk, Foto: Reuters
Donald Tusk, Foto: Reuters
Ažurirano: 05.03.2017. 09:55h

Lider poljske vladajuće konzervativne stranke Pravo i Pravda Jaroslav Kačinjski optužio je bivšeg poljskog premijera, predsjednika Evropskog savjeta Donalda Tuska, da nije poljski već njemački kandidat za ponovni izbor na tu funkciju na sljedeće dvije i po godine.

Zvanična Varšava zato je kao jedinog kandidata Poljske za tu funkciju predložila europoslanika iz Tuskove opozicione liberalne Građanske platforme Jaceka Sarjuša Volskog, koga su, međutim, poljski liberali odmah isključili iz stranke, dok je njegova frakcija Evropske narodne partije u Evropskom parlamentu u subotu ponovo kategorično podržala Tuska kao svog jedinog kandidata. 

"Donald Tusk je kandidat Angele Merkel, on je njemački kandidat", izjavio je Kačinjski u intervjuu koji je najavio na naslovnoj strani novog broja provladin desničarski nedjeljnik "Gazeta Polska".

Poljska je u subotu neočekivano nakon višednevnih nagađanja i poludemantija zvanično predložila Malti kao predsjedavajućoj EU svog kandidata, opozicionog europoslanika Jaceka Sarjuša Volskog, u nadi da ako ne može da spriječi da bar može da zagorča Tusku reizbor.

Taj potez je uslijedio nakon samita premijera Višegradske četvorke u Varšavi protekle sedmice na kome se pokazalo da vlada poljske premijerke Beate Šidlo ne može da računa čak ni na Višegradsku grupu u sabotiranju Tuska.

I češki premijer Bohuslav Sobotka i slovački Robert Fico kazali su da će Prag i Bratislava Tuska podržati jer su izuzetno zadovoljni kako se pokazao na funkciji i da im je stalo da na čelu EU bude neko iz "nove Evrope", a nedvosmislenu podršku za rušenje Tuska Poljska nije dobila ni od mađarskog premijera Viktora Orbana.

"Ne mogu da zamislim da bi evropske države mogle da podrže kandidata koga nije izabrala njegova vlada", kazao je šef poljske diplomatije Vitold Vaščikovski i najavio da će do 9. marta, kada na samitu EU treba da se riješi pitanje izbora predsjednika ES, lobirati u Briselu da se ne izabere Tusk, koji je, kao je kazao, postao vođa totalne opozicije u Poljskoj umjesto da bude neutralan.

Jacek Sarjuš Volski, koji nakon izbacivanja iz Građanska platforme, automatski ostaje i bez funkcije potpredsjednika Evropske narodne partije, objasnio je kratko na Tviteru da je kandidaturu prihvatio jer odbija cinkarenje rođene zemlje Evropi.

"Nisam zato uvodio Poljsku u EU", napisao je Sarjuš, Volski koga u ponedjeljak čeka neprijatno objašanjavanje lideru EPP Žozefu Dolu zašto prenosi domaće poljske političke sporove na evropsku arenu.

Poljske konzervativne vlasti, koje nisu uspjevale da pobijede ni na jednim izborima dok je Tusk bio lider Građanske platforme u domovini, optužuju ga da se i na evropskoj funkciji ponaša kao lider totalne, antidržavne opozicije i podržava kritiku od strane EU ali i Savjeta Evrope da su u Poljskoj reforme Kačinjskog ugrozile pravnu državu a time i demokratiju i prava i slobode Poljaka.

Kačinjski lično krivi Tuska za pogibiju svog brata blizanca, predsjednika Poljske Leha Kačinjskog 2010. godine u avionskoj nesreći u Smolensku, na zapadu Rusije, jer duboko vjeruje u teoriju zavjere da to nije bio obični pad aviona, već da ga je oborila Rusija po naređenju predsjednika Vladimira Putina.

Kačinjski tvrdi da su se Putin i Tusk kao tadašnji premijer zavjerili da se za atentat ne sazna i da je Tusk sredio da se zataškaju svi dokazi, pošto ni ruska ni poljska zvanična istraga nisu za teoriju zavjere našle nijedan dokaz. 

Preporučujemo za Vas