Saveznici povukli podršku Fijonu: Republikanci da promijene kandidata

Lagard je rekao da više nije u pitanju Fijonova nevinost u aferi, već činjenica da je pod istragom što ga čini manje pouzdanim da Francuze ubijedi u projekat koji nudi savez Republikanaca i UDI-ja
0 komentar(a)
Franosa Fijon, Foto: Reuters
Franosa Fijon, Foto: Reuters
Ažurirano: 03.03.2017. 20:59h

Francuska stranka desnog centra UDI, saveznik desničarske stranke Republikanci, odlučila je da povuče svoju podršku predsjedničkom kandidatu desnice Fransoi Fijonu, koji će 15. marta biti saslušan zbog afere navodnih fiktivnih radnih mjesta svoje supruge i djece.

"Pozivamo Republikance da promijene kandidata, jer ne želimo da nastavimo savez s tom strankom na taj način", izjavio je predsjednik UDI-ja Žan-Kristof Lagard.

UDI je u srijedu saopštio da ne želi da učestvuje u Fijonovoj predizbornoj kampanji, koji želi da ostane kandidat uprkos skandalu o fiktivnom poslu njegove supruge Penelope.

Lagard je rekao da više nije u pitanju Fijonova nevinost u aferi, već činjenica da je pod istragom što ga čini manje pouzdanim da Francuze ubijedi u projekat koji nudi savez Republikanaca i UDI-ja.

U Francuskoj sve više kruže priče da bi Fijona mogao da zamijeni bivši premijer Alen Žipe, koji je izgubio na stranačkim izborima desnice. Fijon je posljednjih dana izgubio brojne bliske saradnike i sve više se pominje da bi trebalo da se povuče.

Fijon je kao bivši favorit na francuskim predsjedničkim izborima sada na trećem mjestu poslije kandidatkinje krajnje desnice Marin le Pen i kandidata centra Emanuela Makrona, čija popularnost je neočekivano porasla posljednjih mjeseci.

Kandidat desnice danas je na Tviteru pozvao svoje pristalice da ne odustaju. Fijonovi pobornici organizuju skup podrške u nedjelju u Parizu. Uspjeh ili neuspjeh tog skupa pokazaće njegov kapacitet da mobiliše podršku glasača, a mnogi analitičari taj skup vide kao posljednju provjeru.

U Parizu će u nedjelju biti održan i skup protiv korupcije među političarima.

Bonus video: