RECIPROCITET SE NAZIRE, ČEKA SE ODLUKA

Ozbiljan nesporazum: Evropski parlament traži uvođenje viza za državljane SAD

Komisija je bila zakonski obavezana da predloži ponovno uvođenje viza američkim državljanima na 12 mjeseci, ali su države članice Unije odlučile da ne preduzimaju takvu mjeru
4 komentar(a)
Evropski parlament, Foto: Euportal.eu
Evropski parlament, Foto: Euportal.eu
Ažurirano: 02.03.2017. 15:12h

Evropski parlament zatražio je od Evropske komisije da ponovo uvede vize za državljane Sjedinjenih Američkih Država (SAD) koji dolaze u Evropsku Uniju (EU) zbog spora sa Vašingtonom koji nije uveo bezvizni režim za državljane pet država EU.

AP prenosi da je evropski parlament zatražio od Komisije da ovaj zahtjev izdejstvuje u naredna dva mjeseca.

Komisija je bila zakonski obavezana da predloži ponovno uvođenje viza američkim državljanima na 12 mjeseci, ali su države članice Unije odlučile da ne preduzimaju takvu mjeru.

Državljani SAD imaju mogućnost da putuju u EU bez viza, ali SAD nisu obezbijedile bezvizni režim za građane Bugarske, Hrvatske, Kipra, Poljske i Rumunije.

Komisija je upozorila da bi uvođenje vize za američke državljane moglo ozbiljno da naškodi trgovini, turizmu i ekonomiji EU.

EU je u decembru saopštila da je postignut nedovoljan napredak u ubjedivanju SAD da ukinu vizna ograničenja nekim državama članicama Unije, uprkos sporazumu koji su o ukidanju viza postigli Vašington i Brisel.

Preporučujemo za Vas