Kontroverzni autobus u Španiji: Dječaci imaju penise, djevojčice imaju vagine

"Ukoliko ste rođeni kao muškarac, vi ste muškarac. Ukoliko ste žena, nastavićete da budete žena", piše na autobusu
173 pregleda 9 komentar(a)
Autobus Španija, Foto: Twitter
Autobus Španija, Foto: Twitter
Ažurirano: 01.03.2017. 10:59h

Kontroverzni narandžasti autobus u Španiji na kojem su ispisan transfobične poruke spreman je za turneju širom zemlje, piše "Raša tudej".

Kako navode, autobus je u Španiji izazvao veliku buru i pokrenuo žestoku debatu o transrodnim i transseksualnim pravima.

"Dječaci imaju penise. Djevojčice imaju vagine. Ne dozvolite im da vas zavaraju. Ukoliko ste rođeni kao muškarac, vi ste muškarac. Ukoliko ste žena, nastavićete da budete žena", piše na autobusu.

Mediji autobus opisuju kao "autobus mržnje".

Madridske vlasti obećale su da će preduzeti "adekvatne mjere" neophodne da spriječe da autobus obilazi grad.

Autobus pripada ekstremno konzervativnoj katoličkoj organizaciji Hazte Oir, odnosno "Neka vas čuju". Oni negiraju bilo kakvu mogućnost blokiranja turneje, navodeći da bi zabrana ugrozila njihovo pravo na protest protiv "zakona za seksualnu indoktrinaciju".

Predsjednik te grupe Ignasio Arsuaga ističe da gej lobi ugrožava ta prava, kao i da poruke sa autobusa predstavljaju samo "biološku istinu koja se uči u školama".

RT piše da je autobus navodno odgovor na postere širom sjeverne Španije grupe koja se bori za prava transeksualnih i transrodnih osoba.

"Postoje djevojčice sa penisima i dječaci sa vaginama. Toliko je jednostavno", navodi se na posterima.

Oni ističu visoku stopu samoubistasva među transrodnom zajednicom koja bi mogla da bude i do 42 procenata.

Planirano je da autobus počne nacionalnu turneju u Valensiji, Barseloni, Saragosi, Pamploni, San Sebastijanu, Bilbau u Vitoriji u narednim nedjeljama.

Bonus video: