Odsjecanje glave kao poruka svijetu?

Filipinska teroristička organizacija Abu Sajaf je objavila video na kojem se navodno vidi pogubljenje njemačkog taoca
129 pregleda 24 komentar(a)
Abu Sajaf, Foto: Reuters
Abu Sajaf, Foto: Reuters
Ažurirano: 27.02.2017. 14:54h

Filipinska teroristička organizacija Abu Sajaf je objavila video na kojem se navodno vidi pogubljenje sedamdesetogodišnjeg njemačkog taoca Jirgena Kantnera. Da li je riječ o novoj dimenziji islamističkog terora?

Abu Sajaf u prevodu znači „borac sa mačem“. Ime ove radikalne islamističke organizacije se pokazalo kao zlokobni program. Njemačkom državljaninu Jirgenu Kantneru kojeg su oteli pripadnici ove organizacije su odrubili glavu navodno odrubili glavu. Prikazan je video koji na to ukazuje, ali zvanične potvrde još nema. Ovakva inscenacija terora podsjeća na terorističku tvorevinu „Islamsku državu" čiji su poklonici u više navrata ubijali taoce na ovaj način.

Video nije dovoljan dokaz, rekao je filipinski general Restituto Padilja njemačkoj agenciji dpa. „Dok ne nađemo tijelo žrtve, još uvijek se nadamo i nastavićemo sa borbenim operacijama", dodao je on. Kantner je otet u novembru na svojoj jahti, a njegova supruga Sabine Merc je ubijena odmah, pošto je pružila otpor. U nedjelju je filipinska vojska pokrenula vazdušne napade na lokacija na kojima se navodno kriju militanti, nakon što je istekao rok za uplatu oko 600.000 dolara koje su tražili za oslobađanje Kantnera.

„Banditska grupa"

Od devedesetih godina prošlog vijeka je Abu Sajaf aktivan na najjužnijem filipinskom ostrvu Mindanao. Procjenjuje se da imaju 200 do 400 aktivnih pripadnika i mrežu jataka od oko 2.000 ljudi. Abu Sajaf je proistekao iz organizacije „Nacionalni-oslobodilački front Moro" (MNLF) koja se od sedamdesetih godina bori za nezavisnu islamsku državu. Za članove Abu Sajafa je MNLF bio previše umjeren, pa su se odvojili od pokreta. Njihov vođa Abduradžak Džanadžalani umro je 1998. Stručnjaci za terorizam kažu da se od tada grupa se sve manje bavi svojim islamističkim ideološkim temeljima, a sve više finansijskim interesima. U stvari, radi se o mreži manjih grupa koje imaju svoje vođe i podvode se pod ime Abu Sajaf.

Filipinska vlada je ovu grupaciju označila kao „banditsku grupu", koja nije bila uključena u mirovne pregovore od 2014. jer nije ni formulisala političke zahtjeve. U Njemačkoj je grupa postala ozloglašena kada je 2000. na Filipinima otela cijelu nemačku porodicu Valert. Poslije višemjesečne neizvesnosti je porodica puštena na slobodu, a nezvanično se spominje da je u ime Njemačke za oslobađanje talaca 25 miliona američkih dolara platio tadašnji libijski vlastodržac Gadafi.

Prije tri godine je Abu Sajaf oteo njemački jedriličarski par, tražeći četiri miliona eura i povlačenje Njemačke iz borbe protiv „Islamske države". Manila je poslala svoje vojnike da traže taoce. U oktobru iste godine taoci su pušteni na slobodu, a do danas se ne zna da li je otmičarima za to plaćeno.

Veze sa terorističkim mrežama

Zna se da Abu Sajaf ima tijesne veze sa drugim terorističkim organizacijama poput Al Kaide. Pokojni osnivač Džanadžalani se u Avganistanu borio u redovima mudžahedina protiv Sovjetskog Saveza. Mnogi članovi terorističke organizacije prošli su obuku u kampovima u Pakistanu, Avganistanu i Saudijskoj Arabiji. Postoje i lokalni komandanti kao što je Isnilon Hapilon, koji se 2014. godine zakleo na vjernost „Islamskoj državi".

Ipak je nejasno koliko je jaka stvarna povezanost Abu Sajafa sa drugim radikalnim islamističkim organizacijama. Do sada je preovladavala procjena da je izjava o lojalnosti „Islamskoj državi“ bila taktički potez kako bi se postiglo psihološko dejstvo i dodatno strahom iznudilo pristajanje na zahtjeve. Vjeruje se da grupa drži još dvadeset talaca. Još je rano za procjenu da li najnoviji slučaj njemačkog taoca ukazuje na dodatnu dimenziju povezanosti sa drugim islamističkim teroristima.

Bonus video: