"Vjekovi nepovjerenja": Franjo prvi papa u anglikanskoj crkvi u Rimu

Papa je u svojoj propovjedi priznao da su anglikanci i katolici dugo "gledali jedni na druge sumnjičavo i neprijateljski"
214 pregleda 4 komentar(a)
papa Franjo, Foto: Reuters
papa Franjo, Foto: Reuters
Ažurirano: 26.02.2017. 19:48h

Poglavar Rimokatoličke crkve Franjo posjetio je danas crkvu Svih svetaca, čime je postao prvi papa koji je posjetio anglikansku crkvu u Rimu. Papa je tom prilikom pozvao na veću bliskost poslije vjekova nepovjerenja, predrasuda i neprijateljstva dvije crkve.

Papa Franjo i anglikanski biskup u Evropi Robert Ines zajedno su se pomolili jedan pored drugog u crkvi koja se nalazi nedaleko od Španskih stepenica. Papa je u svojoj propovjedi priznao da su anglikanci i katolici dugo "gledali jedni na druge sumnjičavo i neprijateljski" i da je vjekovima postojalo međusobno nepovjerenje. "Povremeno je napredak na našem putu ka punoj zajednici možda izgledao spor i nesiguran, ali danas možemo biti ohrabreni našem okupljanjem", rekao je Franja.

Ines je pohvalio papu zbog njegove solidarnosti s izbjeglicama i migrantima. Anglikanska zajednica se odvojila od Katoličke crkve 1534. godine, ali obje crkve rade na razvijanju prijateljskih veza uprkos velikim međusobnim razlikama.

Bonus video: