Lavrov želi pragmatične odnose sa SAD

Lavrov je rekao na bezbjednosnoj konferenciji u Minhenu da Rusija želi "pragmatične odnose, međusobno poštovanje i razumijevanje posebne odgovornosti koju te dvije zemlje imaju za globalnu stabilnost"
0 komentar(a)
Sergej Lavrov, Foto: Reuters
Sergej Lavrov, Foto: Reuters
Ažurirano: 18.02.2017. 13:50h

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je danas u Minhenu da želi "pragmatične odnose"" sa Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), ali je takođe izrazio želju za "post-zapadnim" svjetskim poretkom.

Lavrov je rekao na bezbjednosnoj konferenciji u Minhenu da Rusija želi "pragmatične odnose, međusobno poštovanje i razumijevanje posebne odgovornosti koju te dvije zemlje imaju za globalnu stabilnost".

On je naveo da Rusija i SAD imaju ogroman potecijal i da su otvoreni za taj put, ako su SAD otvorene za to.

Šef ruske diplomatije izrazio je nadu da će "odgovorni lideri" izabrati da stvore "pravedan svjetski poredak".

Američki potpredsjednik Majk Pens izjavio je ranije danas u Minhenu da će SAD "pozvati Rusiju da bude odgovorna" u rješavanju krize u Ukrajini, iako američki predsjednik Donald Tramp traži zajedničko stanovište s Moskvom na početku svog mandata.

Govoreći na konferenciji, Pens je takođe rekao da SAD "snažno podržavaju" NATO i da će biti "nepokolebljive" u svojoj posvećenosti transatlantskim institucijama kao što je taj vojni savez.

Bonus video: