REZULTATI REFERENDUMA POKAZALI:

Švajcarska: Udarac za nacionaliste, imigranti treće generacije će lakše dobijati državljanstvo

Pristalice nove mjere ispunile su oba kriterijuma koja su bila potrebna za pobjedu - obezbijedili su i većinu glasova za nove propise među ukupnim brojem glasova, i većinu glasova u 26 švajcarskih kantona, javili su švajcarski Javni servis RTS i novinska agencija ATS
57 pregleda 5 komentar(a)
Švajcarska, glasanje, Foto: Shutterstock
Švajcarska, glasanje, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 12.02.2017. 18:29h

Švajcarski glasači odobrili su danas na referendumu nove propise o državljanstvu.

Tim propisima se olakšava imigrantima treće generacije da postanu državljani te zemlje, što predstavlja udarac za desničarske nacionaliste koji su izrazili strahovanja zbog izdavanja pasoša većem broju muslimana.

Pristalice nove mjere ispunile su oba kriterijuma koja su bila potrebna za pobjedu - obezbijedili su i većinu glasova za nove propise među ukupnim brojem glasova, i većinu glasova u 26 švajcarskih kantona, javili su švajcarski Javni servis RTS i novinska agencija ATS. 

AFP ocjenjuje da ishod glasanja predstavlja udarac za desnicu. 

U prethodnih 30 godina, tri pokušaja da se pojednostave pravila su propala. 

Na današnjem referendumu građani su glasali o tome da li bi trebalo da se pojednostave stroga pravila za izdavanje državljanstva. 

Novi predlog predviđa da se trećoj generaciji imigranata omogući da izbjegnu pojedine djelove te birokratske procedure. 

To će direktno uticati na one koji su rođeni u Švajcarskoj, a čiji su roditelji, kao i babe i djede, imali trajno prebivalište u toj zemlji. 

Kako objašnjava Bi-Bi-Si, prema dosadašnjim propisima, ukoliko je neka osoba rođena u Švajcarskoj, to nije garantovalo da će i dobiti državljanstvo. 

Oni koji nisu stanovnici Švajcarske obično su morali da čekaju 12 godina prije nego što se prijave za državljanstvo. 

Od njih se, takođe, zahtijevalo da prođu testove i obave intervjue u državnim institucijama, koji mogu biti skupi. 

Pristalice predloga da se pojednostavi proces tvrde da je besmisleno tražiti od ljudi, koji su rođeni i koji su cio život proveli u Švajcarskoj, da dokažu da su se integrisali. 

Protivnici, međutim, smatraju da bi te mjere mogle da dovedu do dodatnih koraka, koji će na kraju dozvoliti svima koji nisu stanovnici Švajcarske, kojih ima oko 25 odsto, da lako dobiju državljanstvo. 

Na jednom posteru protivnika plana za pojednostavljivanje procedure izdavanja državljanstva, na kojem se vidi žena sa burkom, tvrdi se da bi novi predlog mogao da dovede do takozvane "islamizacije" zemlje. 

Veliki gradovi podržavaju ideju da se pojednostave pravila, dok se konzervativna ruralna područja protive tome, pokazuju najnovija istraživanja javnog mnjenja.

Preporučujemo za Vas