Štajnmajer je novi predsjednik Njemačke: Staću na put populističkim tendencijama

Štajnmajer će na toj funkciji zamijeniti Joahima Gauka, kojem mandat ističe 18. marta
57 pregleda 0 komentar(a)
Valter Štajnmajer, Foto: Reuters
Valter Štajnmajer, Foto: Reuters
Ažurirano: 12.02.2017. 17:26h

Doskorašnji šef njemačke diplomatije Frank-Valter Štajnmajer, iz Socijaldemokratske partije lijevog centra, izabran je danas za novog predsjednika Njemačke.

Štajnmajer, donedavno šef njemačke diplomatije, na tom mjestu će zamjeniti Joahima Gauka kojem mandat ističe 18. marta.

On je poručio nakon proglašenja rezultata glasanja u parlamentu da će se zalagati za dijalog i demokratiju u sadašnjim burnim vremenima, ali i da će stati na put rastućim populističkim tendencijama.

"Budimo hrabri, jer onda ne moramo da se bojimo budućnosti", istakao je on, prihvatajući petogodišnji predsjednički mandat, prenosi AP.

Štajnmajer je rekao i da se svijet suočava sa teškim vremenima, ali da Njemačka, kao funkcionalna demokratija, ima odgovornost da se bori za stabilnost.

"Nije li zapravo divno što je ova Njemačka, naša teška otadžbina, što je ova zemlja za mnoge postala sidro nade u svijetu, nakon što je prevazišla ratove i totalitarizam", konstatovao je novi predsjednik.

On je, takođe, obećao da će se suprotstaviti "svima onima koji misle da u svijetu koji postaje teži rješenja moraju postati jednostavnija", prenosi AFP.

"Odgovori će ostati teški, a ja mislim da se najbolji odgovori mogu naći u demokratiji", istakao je Štajnmajer u izjavi televiziji ARD ubrzo nakon glasanja.

Nemačka kancelarka Angela Merkel među prvima je čestitala Štajnmajeru izbor za predsjednika i izrazila uvjerenje da će on biti odličan u toj ulozi i da će imati podršku velike većine naroda.

"Imam povjerenja u njega kao predsjednika naše zemlje u ovim teškim vremenima... Ovo je dobar dan za Njemačku", istakla je ona, prenosi Rojters.

Njemački predsjednik se bira u parlamentu, a za Štajnmajera je glasala velika većina poslanika Bundestaga.

On je bio zajednički kandidat vladajuće koalicije CDU/CSU i SPD.

Ko je novi predsjednik Njemačke?

Šezdesetjednogodišnji Štajnmajer, radnički sin, koji je, kada je prije nekoliko godina poklonio svoj bubreg supruzi, pokupio kod Njemaca i puno ''ljudskih poena'' je socijaldemokrata po političkom uvjerenju, pravnik po obrazovanju i protestant po vjerskom opredjeljenju i za njega se kaže da je odrastao u tradiciji protestantske etike kao vrijedan, disciplinovan, pažljiv i jednostavan.

AP za Štajnmajera navodi da je bio poštovan kao šef diplomatije, ali i podsjeća da je prošle godine predsjednika SAD Donalda Trampa, koji je tada bio kandidat za Bijelu kuću, nazvao jednim od "propovednika mržnje".

Agencija navodi da se socijaldemokrata Štajnmajer pojavio kao kandidat vlade nakon što Merkelova nije uspjela da pronađe adekvatnog konzervativca koji bi se kandidovao za predsjedničku funkciju.

AP navodi da je Štajnmajer već dugo vremena bio jedan od najpopularnijih političara Njemačke i da ima dugačku karijeru u tamošnjoj politici.

Podsjeća se da je on bio šef kabineta nekadašnjeg kancelara Gerharda Šredera i jedan od glavnih arhitekata Šrederovog paketa ekonomskih reformi i smanjivanja socijalnih davanja 2003. koji je ojačao njemačku privredu.

Štajmajer je pod Merkelovom služio kao ministar spoljnih poslova u dva mandata - od 2005. do 2009. i potom opet od 2013. do ove godine, a u međuperiodu bio je lider opozicije. AP navodi da je poštovanje stekao upornošću koju je pokazao u naporima za rješenje dugotrajne krize u Ukrajini.

Navodi se da se 61-godišnji Štajnmajer obično ophodi veoma diplomatski, ali da je snažno kritikovao Trampa tokom predizborne kampanje u SAD.

U izjavi koju je dao u avgustu prošle godine, Štajnmajer je u odgovoru na pitanje o usponu desničarskog populizma u Njemačkoj i drugim zemljama iznio osudu na račun onih koji "vode politiku uz pomoć straha".

On je tu naveo nacionalističku stranku Alternativa za Njemačku, promotere izlaska Velike Britanije iz EU i "propovednike mržnje, poput Donalda Trampa u ovom trenutku u SAD".

O privatnom životu novog njemačkog predsjednika se zna da je u braku sa Elke Bidenbender, takođe, pravnicom i da imaju dvadesetogodišnju kćerku.

''Bez tebe, to ne bih mogao da učinim'', otvoreno je poručio Štajnmajer svojoj ženi, za koju mediji pišu da je uzdržana, ali jake volje i sa smislom za humor.

Štanmajer je čovjek bez skandala - on godinama živi u braku gdje, kako mediji saznaju, vladaju ljubav i harmonija.

Novi predsjednik njemačke države slavi Božić sa porodicom, uglavnom, uz svinjetinu i kisjeli kupus, ljetuje u Južnom Tirolu, zalaže se za donaciju organa, a u skandalu o ''doktoratu-plagijatu'', koji je potresao vladu Angele Merkel, uspio je, kao jedan od rijetkih, da sačuva i doktorsku titulu i obraz.

Sam Štajnmajer, koji je nekada bio šef Kancelarske službe bivšeg kancelara Gerharda Šredera, dva puta šef diplomatije, ali i neuspjeli kancelarski kandidat, najavio je da se u toku svog predsjedničkog mandata želi da brine o građanima i demokratiji i - da putuje po sopstvenoj zemlji.

Bonus video: