Vatrogasci: Biber sprej na aerodromu u Hamburgu najvjerovatnije pustio "šaljivdžija"

AFP navodi da se radi o pakovanju kakvo se u Njemačkoj prodaje radi upotrebe u samoodbrani
106 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 12.02.2017. 19:30h

Portparol njemačke vatrogasne službe Norbert Kuš izjavio je večeras da je najvjerovatnije nepoznati "šaljivdzija" uzbunio njemačke hitne službe tako što je iritirajući biber sprej pustio kroz ventilacioni sistem, koji se zatim raširio zgradom aerodroma u Hamburgu, prenosi AFP.

Kuš je za državnu DPA agenciju kazao da je nakon sličnih incidenata koji su se nedavno dogodili u lokalnim školama, "očito postalo moderno na taj način prazniti boce sa biber sprejom" na javnim mjestima.

Njemački vatrogasci su ranije danas prilikom pretrage aerodroma u Hamburgu pronašli ispražnjenu bocu gasa za koji pretpostavljaju da je bio biber sprej ili suzavac.

Taj gas je i uzrokovao evakuaciju stotina putnika od kojih je 68 primilo ljekarsku pomoć zbog problema u disanju, iritacije očiju i mučnine, a devetoro putnika je primljeno u bolnicu.

AFP navodi da se radi o pakovanju kakvo se u Njemačkoj prodaje radi upotrebe u samoodbrani, kao i da su njemački mediji objavili da su vlasti isključile mogućnost da se radilo o terorističkom napadu.

Njemački vatrogasci su ranije danas evakuisali stotine putnika sa aerodroma u Hamburgu. a tada je rečeno da se "nepoznati otrov širio kroz ventilacioni sistem aerodroma".

Agencija prenosi navode njemačkih medija da se 50 osoba žalilo da imaju probleme u disanju i da ih peku oči. Zbog evakuacije su bili obustavljeni letovi.

"Svi letovi su obustavljeni na nekoliko sati zbog evakuacije, ali je vazdušni saobraćaj ponovo uspostavljen oko dva sata popodne", izjavila je portparolka hamburškog aerodroma Karen Stajn i dodala da je veći dio aerodroma bio evakuisan.

AP navodi da su evakuisani morali da ostanu van zgrade aerodroma na temperaturi ispod nule, gdje su vatrogasci uredili posebne zone u kojima su lekari pregledali putnike koji su bili izloženi nepoznatom otrovu.

Svjetski mediji su ranije javili da je alarm na aerodromu objavljen u toku prijepodneva kada je nekoliko ljudi prijavilo da osjeća čudne mirise i požalilo se na disajne probleme.

Vatrogasci su odmah stigli, a spasilačke službe su evakuisale ljude sa aerodromskog prostora koji se nalazi izmedju terminala 1 i 2, uputivši putnike i zaposlene na aerodromu da koriste drugi parking.

Susptanca je pronađena u obezbijeđenom dijelu aerodroma gdje se čekiraju karte.

Pošto su putnici evakuisani, aerodrom je zatvoren.

Portparol aerodroma u Hamburgu rekao je da uzrok incidenta nije poznat, ali da blisko sarađuju sa vlastima kako bi "saznali više".

Prema pisanju flightradar24.com koji prati uživo letove širom svijeta, avioni koji su trebali da slete u Hambrug usmjeravani su na druge aerodrome.

Galerija

Bonus video: