Šidlo: Jačati ulogu parlamenata i zemalja EU da bi imali osjećaj da smo ravnopravni

"Poljska i Njemačka su dvije zemlje koje će odigrati veliku ulogu u promjenama kroz koje prolazi EU. Ubijeđena sam da je dobro partnerstvo Poljske i Nemačke nužno za uspjeh evropskog projekta", kazala je Šidlo
110 pregleda 0 komentar(a)
Angela Merkel, Beata Šidlo, Foto: Reuters
Angela Merkel, Beata Šidlo, Foto: Reuters
Ažurirano: 07.02.2017. 16:36h

Poljska premijerka Beata Šidlo ocijenila je danas u Varšavi nakon razgovora sa njemačkom kancelarkom Angelom Merkel da je dobro partnetstvo Njemačke i Poljske nužno za uspjeh "evropskog projekta" i za promjene kroz koje mora prođe Evropska unija da, poslije Bregzita, ne bi bilo daljeg napuštanja Unije.

"Poljska i Njemačka su dvije zemlje koje će odigrati veliku ulogu u promjenama kroz koje prolazi EU. Ubijeđena sam da je dobro partnerstvo Poljske i Nemačke nužno za uspjeh evropskog projekta", kazala je Beata Šidlo na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Angelom Merkel s kojom će razgovor nastaviti tokom radne večere.

Premijerka Šidlo iznijela je stav i zahtjev Poljske da EU tokom temeljne reforme, između ostalog ako je potrebno i izmjenama osnovnih evropskih sporazuma, mora da pođe putem jačanja uloge nacionalnih parlamenata i zemalja-članíca.

"Tako da bismo imali osjećaj da smo ravnopravno tretirani. Mislim da svi vide - kako smo razgovarali na samitima u Bratislavi i na Malti, da su te promjene nužne. Bregzit je činjenica. Moramo da odgovorimo na pitanje zašto se desio i pokušamo da riješimo probleme da takvih odluka pojedinih članica više ne bude", kazala je Beata Šidlo.

Angela Merkel je međutim upozorila da nacionalni parlamenti već imaju jaku ulogu, u nekim pitanjima čak i pravo veta.

Merkel je rekla i da bi moralo da se pristupi vrlo odgovorno i oprezno bilo kakvom ponovnom otvaranju i reviziji osnovnih sporazuma EU, jer se može desiti da, umjesto zajedničkog interesa, izroni 27 različitih predstava kako ih treba izmijeniti.

"Već sada neke članice su u eurozoni, neke ne, neke su šengenskom prostoru, neke ne. Znači već imamo različite situacije, sporazumi to predviđaju. Važno je da svaka zemlja-članica mora da ima mogućnost saradnje. Ne smiju se praviti ekskluzivni klubovi u koje neko ne može da uđe. Mora takođe da bude moguće da članica kaže: 'Mi to sada nećemo!' ", branila je njemačka kancelarka predstavu Evrope "u više brzina" kao put za prevazilaženje kriza EU.

Kao još jedna sporna tačka u današnjim razgovorima dvije predsednice vlade pojavio se ruski gasovod "Sjeverni tok 2" po dnu Baltičkog mora, koji Poljska nastoji da onemogući jer bi on mogao da znači kraj tranzita ruskog gasa preko Ukrajine i Poljske na Zapad. Zvanična Varšava procjenjuje da taj planirani gasovod produbljava energetsku zavisnost Evrope od Rusije.

"Naglasila sam da je za Poljsku neprihvatljiva realizacija gasovoda Sjeverni tok 2. Poljska je spremna da razgovara i o vrlo ambicioznoj klimatskoj politici EU, ali tako da se poštuje da svaka članica odabere 'nacionalni energetski miks' koji joj odgovara", rekla je Šidlo.

Bonus video: