NJEMAČKA KANCELARKA I POLJSKA PREMIJERKA SLOŽNE

Merkel i Šidlo: Sankcije Rusiji ostaju, tražiti prostor za saradnju s Trampm

"Poljska i Njemačka dijele slične stavove u Ukrajini. Razgovarala sam telefonom sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom. Ta situacija zabrinjava, dogovorili smo neke korake, ali sankcije Rusiji ne mogu da budu ukinute", kazala je Merkel
2 komentar(a)
Angela Merkel, Beata Šidlo, Foto: Reuters
Angela Merkel, Beata Šidlo, Foto: Reuters
Ažurirano: 07.02.2017. 16:15h

Njemačka kancelarka Angela Merkel i poljska premijerka Beata Šidlo složile su se danas u Varšavi da je zbog dešavanja na istoku Ukrajine nužno da i dalje ostanu sankcije Evropske unije Rusiji i da su za Evropljane od vitalnog značaja dobri odnosi sa SAD, pa treba tražiti korak po korak prostor za saradnju i sa novom američkom administracijom predsjednika Donalda Trampa.

"Poljska i Njemačka dijele slične stavove u Ukrajini. Razgovarala sam telefonom sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom. Ta situacija zabrinjava, dogovorili smo neke korake, ali sankcije Rusiji ne mogu da budu ukinute", kazala je Angela Merkel na zajedničkoj konferenciji za novinare poslije prve runde razgovora sa Beatom Šidlo.

Poljska premijerka Beata Šidlo naglasila je da Rusija u Ukrajini krši međunarodno pravo i ugrožava teritorijalni integritet svog susjeda.

"Sve dok se Rusija ne povuče i ne prestane sa tim, sankcije ne mogu da budu ukinute", kazala je poljska premijerka.

Njemačka kancelarka i poljska premijerka naglasile su i da je saradnja sa SAD od vitalnog značaja i da se trenutno i u Berlinu i Varšavi i drugim evropskim prijestonicama pomno analiziraju potezi novog američkog predsjednika Donalda Trampa kako bi se korak po korak našao prostor za očuvanje transatlantskih veza jer su SAD i EU osuđeni jedni na druge.

"Pratim poteze nove administracije predsjednika Donalda Trampa, ali prije svega imamo zajedničke izazove i moramo da tražimo polja saradnje", kazala je Šidlo.

Angela Merkel dodala je da će se Evropska unija u transatlantskoj saradnji ako je potrebno priblžavati SAD korak po korak.

"Naš vitalni interes kao Njemaca i kao Evropljana jeste da imamo dobre transatlantske odnose zasnovane na našim vrijednostima. Imaćemo priliku da razgovaramo u okviru NATO. Približavaćemo se korak po korak, tražićemo kakve imamo mogućnosti. Mi smo za slobodnu trgovinu", kazala je Angela Merkel.

Njemačka kancelarka danas boravi u Varšavi u posjeti od koje se očekuje da zaustavi neprestano zahlađenje odnosa Berlina i Varšave koje je nastupilo od dolaska na vlast konzervativne stranke Pravo i Pravda Jaroslava Kačinjskog u Poljskoj u jesen 2015. godine.

Za Varšavu, koja je Bregzitom izgubila najbližeg saveznika u EU, nakon promjene u Bijeloj kući postalo je posebno važno da izgladi odnose sa Njemačkom, i zbog bojazni od Rusije.

Angela Merkel razgovaraće danas u Varšavi i sa predsjednikom Poljske Andežojom Dudom, a sastaće se sa liderima vladajućih konzervativaca Kačinjskim a u ambasadi Njemačke u Varšavi i sa liderima poljske opozicije.

Preporučujemo za Vas