Fijon: Francuzi izvinite, kajem se, pogriješo sam što sam zaposlio suprugu i djecu

On je rekao da su ga optužbe "pogodile kao grom" i da je radio za svoju zemlju bez kršenja zakona, osudivši medijski linč koji se vodi protiv njega. Pogođen je skandalom zbog sumnji da je fiktivno zaposlio članove svoje porodice, što on negira
1 komentar(a)
Fransoa Fijon, Foto: Reuters
Fransoa Fijon, Foto: Reuters
Ažurirano: 06.02.2017. 17:51h

Francuski predsjednički kandidat desnice Fransoa Fijon rekao je danas da je napravio "grešku" kada je zaposlio svoju suprugu i djecu kao parlamentarne saradnike i izvinio se Francuzima ali je ponovio da su te radnje bile legalne.

On je rekao da se neće povući iz predsjedničke trke zbog tog skandala.

"Postoji stara praksa u političkom životu koja više nije prihvatljiva", rekao je Fijon na konferenciji pred oko 200 novinara i dodao da je radom sa članovma porodice uglavnom mislio na odnos povjerenja, ali da sada, upravo to izaziva nepovjerenje i da je napravio grešku, zbog koje se duboko kaje.

On je rekao da su ga optužbe "pogodile kao grom" i da je radio za svoju zemlju bez kršenja zakona, osudivši medijski linč koji se vodi protiv njega. Pogođen je skandalom zbog sumnji da je fiktivno zaposlio članove svoje porodice, što on negira.

Fijon je rekao da je plata koju je primala njegova supruga Penelopa bila potpuno opravdana, da je radila na tom mjestu 15 godina i dobijala mjesečno neto platu od 3.677 eura, što je potpuno opravdani iznos plate za nekog ko je diplomirao pravo i književnost.

On je rekao novinarima da nije djelovao ilegalno, da nema bilo šta da sakrije i da će objaviti svoju imovinu preko interneta kasnije danas.

Fijon je smatran vodećim kandidatom za predsjedničke izbore koji se održavaju u dva kruga u aprilu i maju. Međutim, njegova popularnost je pala posljednje dvije nedelje poslije otkrića satiričnog lista Kanar Anšene (Canard Enchaine) prema kojima je njegova supruga plaćena 830.000 eura tokom 15 godina za posao koji je fiktivno obavljala.

Parisko tužilaštvo je u četvrtak istragu proširilo i na Fijonovog sina i ćerku. Neki u njegovoj stranci Republikanci smatraju da bi trebalo da se povuče.

Nedavne ankete ukazuju da bi mogao da bude eliminisan u prvom krugu predsjedničkih izbora u aprilu, i time bi otvorio put za drugi krug između Emanuela Makrona - sa političkog centra i desničarke Marin Le Pen.

Međutim, Fijon je rekao da ne odustaje od trke i branio svoj do sada stečeni ugled.

"Svakako nisam savršen, ali iza sebe imam politički život koji govori za mene", rekao je on.

Bonus video: