Njemačka: Kritikovali su Merkel zbog izbjeglica, ali su je podržali u trci za kancelarku

Bavarska Hrišćansko-socijalna unija (CSU) dominira tom jugoistočnom saveznom državom decenijama i tradicionalno donosi značajan broj glasova za blok predvođen Hrišćansko-demokratskom unijom (CDU) Angele Merkel
0 komentar(a)
Angela Merkel, Horst Zehofer, Foto: Reuters
Angela Merkel, Horst Zehofer, Foto: Reuters
Ažurirano: 06.02.2017. 17:01h

Konzervativni bavarski saveznici njemačke kancelarke Angele Merkel podržali su je u planovima da se kandiduje za četvrti mandat na opštim izborima u septembru, odbacivši zamjerke koje su joj dugo upućivali zbog njene migrantske politike.

Ova demonstracija jedinstva konzervativaca dolazi u trenutku kada Merkelini rivali, socijaldemokrate lijevog centra bilježe skok podrške u anketama. To je zabilježeno poslije iznenadne objave da će Martin Šulc, bivši predsjednik Evropskog parlamenta i relativno svježe lice u nacionalnoj politici, biti njen konkurent.

Bavarska Hrišćansko-socijalna unija (CSU) dominira tom jugoistočnom saveznom državom decenijama i tradicionalno donosi značajan broj glasova za blok predvođen Hrišćansko-demokratskom unijom (CDU) Angele Merkel.

Njihov savez je malo uzdrman od kraja 2015. godine kada je vođa CSU i guverner Bavarske Horst Zehofer postao jedan od najvećih kritičara imigrantske politike Merkelove.

On je prije godinu dana prijetio da će tužiti saveznu vladu ako ne preduzme dodatne mjere da obezbijedi njemačke granice i smanji priliv migranata, što je prijetnja koju nije nikad realizovao. Nedavno je CSU postavila pitanje da li partije treba da idu zajedno u kampanju.

Zehofer je danas, međutim, poslije sastanka vodja dvije stranke Minhenu rekao da idu u izbornu kampanju zajedno. On je dodao da je pod vođstvom Angele Merkel "Njemačka ostrvo stabilnosti".

Angela Merkel, koja je kancelarka od 2005. godine, objavila je kandidaturu u novembru prošle godine.

Kancelarka je priznala da je konzervativcima bilo potrebno vremena da pređu preko spora sa njenom strankom i da se usredsrede na izbore 24. septembra.

"Bilo nam je potrebno vrijeme da budemo sigurni oko pitanja da li je održivo ono što nam je zajedničko, i sigurna sam da je bolje da se uzme jedan dan duže. Mislim da imamo dovoljno vremena do 24. septembra da predstavimo tu zajedničku platformu stanovništvu", rekla je Merkel.

U Njemačku je ušlo 890.000 tražilaca azila 2015. a 280.000 prošle godine. Mnogi od njih su došli prije nego što je Balkanska migrantska ruta zatvorena, kada su i druge zemlje zatvorile svoje granice.

Dosta toga se promijenilo od kada je priliv migranata bio na vrhuncu 2015. godine.

Iako Merkel kaže da će Njemačka nastaviti da prima ljude kojima je zaista potrebna zaštita, njena vlada je pooštrila propise za dobijanje azila i proglasila nekoliko zemalja "sigurnim" što znači da ljudi iz tih zemalja nemaju uslova da dobiju utočište.

Merkel je takođe bila glavna snaga iza sporazuma između EU i Turske da se zaustavi priliv migranata i zalaže se za sličan sporazum sa zemljama u Sjevernoj Africi. Ona je takođe pozvala na nacionalno zalaganje da se osigura da tražioci azila kojima je odbijen zahtjev napuste Njemačku.

CDU i CSU trenutno vladaju u velikoj koaliciji najvećih partija u zemlji zajedno sa Socijalemokratskom partijom Njemačke (SPD). Obje strane žele da okončaju tu koaliciju.

Bonus video: