PREDSJEDNIK NA SASTANKU FRANCUSKE VLADE

Makron protiv vraćanja poreza na bogatstvo; Grivo: Ako nešto ne ide, niko nije idiot, biće promijenjeno

Porez na bogatstvo, čije vraćanje je jedan od zahtjeva protestnog pokreta "žutih prsluka", početkom 2018. je transformisan u porez na skupe nekretnine. Taj porez je jedno od Makronovih predizbornih obećanja i fokusira se samo na nekretnine, a plaćaju ga domaćinstva čija nepokretna imovina vrijedi više od 1,3 miliona eura
4 komentar(a)
Emanuel Makon, Vlada Francuske, Foto: Reuters
Emanuel Makon, Vlada Francuske, Foto: Reuters
Ažurirano: 05.12.2018. 20:25h

Francuski predsjednik Emanuel Makron usprotivio se danas na sastanku vlade ponovnom uvođenju poreza na bogatstvo, saopšteno je iz Jelisejske palate.

"Nećemo poništiti ništa učinjeno u prethodnih 18 mjeseci", rekao je Makron.

Prije toga je državna sekretarka za ravnopravnost polova Marlen Skjapa izrazila spremnost za "vraćanje poreza na bogatstvo" ako se pokaže da porez koji ga je zamijenio nije dovoljno uspješan.

Porez na bogatstvo, čije vraćanje je jedan od zahtjeva protestnog pokreta "žutih prsluka", početkom 2018. je transformisan u porez na skupe nekretnine. Taj porez je jedno od Makronovih predizbornih obećanja i fokusira se samo na nekretnine, a plaćaju ga domaćinstva čija nepokretna imovina vrijedi više od 1,3 miliona eura.

Francuski parlament je prije godinu dana najavio stvaranje "procjeniteljskog tima", zaduženog za mjerenje efekata reforme "u smislu investicija u kompanije" i "preraspodjele bogatstva".

Portparol vlade Benžamen Grivo je danas rekao da "ta tema nije na dnevnom redu", i zatražio "18 do 24 mjeseca da bi mjere pokazale svoje efekte". Prema njegovim riječima, "ako nešto ne ide, niko nije idiot, biće promijenjeno".

Premijer Eduar Filip je zatim izjavio da parlament neće raspravljati o porezu na bogatstvo.

Preporučujemo za Vas