"BIJELI PAPIR"

Britanija predstavila strategiju za pregovore o Bregzitu

Prema tom dokumentu, Velika Britanija će, kako prenosi CNN, zatražiti "novo strateško partnerstvo" sa Evropom i pokušaće da zadrži elemente zone slobodne trgovine uprkos napuštanju jedinstvenog tržišta EU i carinske unije
1 komentar(a)
Tereza Mej, Foto: Reuters
Tereza Mej, Foto: Reuters
Ažurirano: 07.02.2019. 02:15h

Britanska vlada objavila je danas dokument pod nazivom "Bijeli papir" (White paper) koji sadrži planove za predstojeće pregovore o izlasku Velike Britanije iz Evropske unije, javlja agencija Rojters.

U dokumentu na 77 strana je istaknuto 12 prioriteta koje je britanska premijerka Tereza Mej pomenula u prošlomjesečnom govoru, a među kojima je i da će Britanija tražiti sveobuhvatan sporazum o slobodnoj trgovini sa EU, ali ne i neograničeno prelazno stanje.

Prema tom dokumentu, Velika Britanija će, kako prenosi CNN, zatražiti "novo strateško partnerstvo" sa Evropom i pokušaće da zadrži elemente zone slobodne trgovine uprkos napuštanju jedinstvenog tržišta EU i carinske unije.

Zvanični London će, kako se navodi u dokumentu, najprije pokušati da postigne trgovinske sporazume sa SAD, Kinom, Brazilom, Australijom, Novim Zelandom, Indijom i zemljama iz Persijskog zaliva, a istovremeno će nastojati da održi kontinuitet sa zemljama koje su trenutno pokrivene sporazumima EU.

Trgovinski sporazumi - problem sa Škotskom?

Kada je riječ o trgovini, vlada u Londonu će pokušati da zadrži veliki dio aktuelnih trgovinskih aranžmana između Britanije i EU, ali će isto tako nastojati da poveća trgovinu sa drugim zemljama. U dokumentu je ponovljena nedavna izjava premijerke Mej da Britanija neće ostati dio jedinstvenog tržišta EU, već da će tražiti "najslobodniju moguću trgovinu robom i uslugama između Velike Britanije i EU".

Škotska premijerka Nikola Stardžen više puta javno je ponovila da će ukoliko ne Škotska ne bude ostala dio jedinstvenog tržišta EU sasvim sigurno doći do novog referenduma za nezavisnost.

Na nedavnom sastanku dvije primijerke, Stardženova je istakla da nije vidjela dokaze da su njeni predlozi, među kojima je i taj da Škotska ostane na jedinstvenom tržištu EU, shvaćeni ozbiljno.

Na glasanju za izalazak iz EU u maju 2016. godine, Škotska je većinski glasala za ostanak.