Rusija: Pripadnici FSB i menadžer Kasperskog odavali državne tajne američkim službama?

"CIA nije pomenuta u slučaju. Samo je zemlja pomenuta. Govori se o Americi, ne o CIA", rekao je Pavlov agenciji TASS
0 komentar(a)
FSB, Foto: Beta-AP
FSB, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 01.02.2017. 17:15h

Dva pripadnika Federalne bezbjednosne službe (FSB) i stručnjak za sajber-bezbjednost u Rusiji su zvanično danas optuženi za izdaju, javile su ruske agencije.

Optuženi su zvaničnici FSB-a Sergej Mihajlov i Dmitrij Dokučajev i menadžer ruske kompanije Kasperski lab (Kaspersky Lab) Ruslan Stojanov, izjavio je advokat Ivan Pavlov, prenose agencije Interfaks i TASS.

Mediji su prošle sedmice pisali da su uhapšena tri zvaničnika FSB-a i menadžer kompanije Kasperski lab, ali ime četvrtog uhapešnog nije objavljeno, prenosi AP.

Portparolka kompanije za internet bezbjednost Marija Širokova izjavila je ranije da hapšenje Stojanova nema ništa s tim preduzećem i njegovim poslovima i da se istraga odnosi na vrijeme prije nego što je počeo da radi za Kasperski.

Prema poslovnom vebsajtu LinkedIn, jedan od prethodnih poslova Stojanova bio je u odjeljenju za sajber-kriminal u Ministarstvu unutrašnjih poslova 2000-ih godina.

TASS navodi da je Mihajlov šef odjeljenja Centra FSB-a za informatičku bezbjednost, a Dokučajev njegov podređeni.

Istražitelji FSB-a kažu da su optuženi bili umiješani u transfer podataka koji su državna tajna američkim specijalnim službama, ali se u slučaju ne pominje Centralna obavještajna agencija (CIA).

"CIA nije pomenuta u slučaju. Samo je zemlja pomenuta. Govori se o Americi, ne o CIA", rekao je Pavlov agenciji TASS.

RIA Novosti navodi, pozivajući se na upućene izvore, da zbog špijunaže mogu biti uhapšeni i drugi saradnici FSB.

Taj izvor je rekao da je malo vjerovatno da je Mihajlov bio "najvažnija karika u nizu", jer postoji "vjerovatnoća da su bili umiješani i drugi saradnici, koji još nisu uhapšeni".

"Najvjerovatnije je da stvar neće biti završena hapšenjem samo nekoliko saradnika. Postoji opcija da je učestvovalo mnogo više figura. Među njima i posrednici koji su prenosili informaciju", rekao je izvor agencije.

Prema njegovim riječima, Mihajlov i Dokučajev su "dosta dugo" bili praćeni, ali istraga još nije ustanovila kakvu su informaciju mogli da predaju stranim specijalnim službama.

FSB još nije zvanično reagovala na izjave advokata o curenju informacija iz odjeljenja za informatičku bezbjednost.

Specijalne službe su tokom pretresa kuće Mihajlova našli oko 12 miliona dolara u gotovini, prenijeli su moskovski mediji.

Bonus video: