Gebelsova sekretarica preminula na Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta

Smatra se da je Gebelsova sekretarica koja je poslije Drugog svjetskog rata provela pet godina u sovjetskom zatvoru, bila posljednji živi svjedok nacističkih vlastodržaca o kojima govori biografski dokumentarni film "A German Life" snimljen 2016. godine
2 komentar(a)
Brunhilde Pomzel, Foto: Beta-AP
Brunhilde Pomzel, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 30.01.2017. 11:06h

Brunhilde Pomzel, sekretarica Jozefa Gebelsa, ministra propagande nacističkog režima, umrla je u Njemačkoj u 106. godini, izjavio je danas reditelj dokumentarnoj filma o njoj, Kristijan Krenez, javila je agencija AFP.

Brunhilde Pomzel je umrla 27. januara, izjavio je reditelj.

Datum njene smrti podudara se Međunarodnim danom sjećanja na žrtve holokausta.

Smatra se da je Gebelsova sekretarica koja je poslije Drugog svjetskog rata provela pet godina u sovjetskom zatvoru, bila posljednji živi svjedok nacističkih vlastodržaca o kojima govori biografski dokumentarni film "A German Life" snimljen 2016. godine.

Brunhilde Pomzel u filmu, kao i mnogi Njemci njene generacije, tvrdi da nije ništa tada znala o nacističkim zločnima, posebno o koncentracionim logorima.

"Ništa nismo znali o tome, jer smo svi tada bili u ogromnom koncentracionom logoru", rekla je ona u filmu navodeći represiju bilo kakvog vida opozicije i sveprisutnost političke policije.

"Nisam mogla da se oduprem. Bila sam i ja kukavica", rekla je ona.

Gebels (1897-1945) bio je ministar progadande nacističke Njemačke od 1933. do 1945. godine. Usavršio je takozvanu tehniku "velike laži" u masovnoj propagandi.

Rodjena u Berlinu 1911, Brunhilde Pomzel je najprije radila kao stenografkinja jednog advokata Jevrejina i kao daktilografkinja jednog desničara, a pošto je primljena u Hitlerovu Nacional-socijalističku stranku, 1933. se zaposlila kao sekretarica u redakciji vijesti radio-stanice Trećeg rajha.

Po preporuci je 1942. premeštena u Ministarstvo prosvjete i propagande gde je do kraja rata radila kao Gebelsova stenografkinja. Po britanskim izvorima, jedan od zadataka Brunhilde Pomzel je bilo da u izvještajima smanjuje broj poginulih nemačkih vojnika, a da preuveličava broj Njemica koje su silovali sovjetski vojnici.

Sovjetska vlast je 1945. osudila Brunhildu Pomzel na kaznu od pet godina zatvora, koju je izdržala, i potom, do penzionisanja 1971, radila na Njemačkom radiju.

Bonus video: