"POVRIJEDILI STE I GRANICE EVROPE"

Pavlopulos upozorio Tursku: Poštujte naše granice, nije dovoljno reći da smo prijatelji

Prekršen je i Sporazum iz Lozane, rekao je Pavlopulos i dodao da se nada da se ovako nešto neće ponoviti jer bi u tom slučaju to imalo posljedice po bilateralne odnose kao i za odnose Turske i Evrope
121 pregleda 1 komentar(a)
Prokopis Pavlopulos, Foto: Reuters
Prokopis Pavlopulos, Foto: Reuters
Ažurirano: 30.01.2017. 09:45h

Predsjednik Grčke Prokopis Pavlopulos upozorio je Tursku da mora da poštuje granice Grčke kao i sporazum iz Lozane.

Ministarstvo odbrane Grčke je juce objavilo da je turska raketna topovnjača "zajedno sa dva čamca specijalnih snaga" ušla u grčke teritorijalne vode u blizini grupe ostrvaca pod nazivom Imija, prenosi AFP.

Agencija navodi da se ova ostrvca nalaze uz tursku obalu, da Ankara polaže prava na njih i da su oko ovog stijenja dvije države već dugo spore. 

"Želim da kažem prijateljskoj i susjednoj Turskoj da treba da poštuje istoriju, prijateljstvo i dobrosusjedske odnose. Nije dovoljno reći da smo prijatelji, već to prijateljstvo mora da se dokaže", rekao je Pavlopulos u intervjuu za portugalsku TV APTP. 

On je ocijenio da je tursko povređivanje grčkih teritorijalnih voda veoma ozbiljno jer "Turska ne samo da je povrijedila grčku pomorsku granicu, već i granice Evrope", prenosi MIA. 

Prekršen je i Sporazum iz Lozane, rekao je on i dodao da se nada da se ovako nešto neće ponoviti jer bi u tom slučaju to imalo posljedice po bilateralne odnose kao i za odnose Turske i Evrope. 

Spor zbog suvereniteta nad pomenutim ostrvcima izbio je u januaru 1996, a jučerašnji incident se dogodio u jeku novih tenzija između dvije zemlje, nakon što je grčki Vrhovni sud u četvrtak blokirao izručenje osam turskih vojnih oficira koji su prebjegli u Grčku posle neuspjelog puča u Turskoj 15. jula 2016. 

Turska je tu odluku kritikovala kao političku i zaprijetila odbacivanjem sporazuma o readmisiji u skladu sa kojim Turska prihvata migrante koji ilegalno uđu na teritoriju Grčke, podsjeća francuska agencija.

Preporučujemo za Vas