Kadirov: Napad u Čečeniji, poginula tri pobunjenika i dva policajca

Oružani incidenti i napadi na vlasti i snage bezbjednosti su se prorijedili u Čečeniji, ali su učestali u Dagestanu, susjednoj maloj republici na Kavkazu
85 pregleda 2 komentar(a)
Ramzan Kadirov, Foto: Beta-AP
Ramzan Kadirov, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 30.01.2017. 09:20h

Tri islamska pobunjenika i dva policajca su poginula u napadu prošle noći u Čečeniji, objavio je predsjednik te ruske republike na Kavkazu, Ramzan Kadirov.

Po njegovim riječima, grupa naoružanih ljudi napala je policijsku stanicu u Šali, gradu s 50.000 stanovnika tridesetak kilometara južno od glavnog grada, Groznog.

Dva policajca i tri napadača su ubijena i dva civila ranjena, rekao je Kadirov, navodi se u saopštenju Predsjedništva Čečenije.

Oružani incidenti i napadi na vlasti i snage bezbjednosti su se prorijedili u Čečeniji, ali su učestali u Dagestanu, susjednoj maloj republici na Kavkazu.

U decembru 2014. godine, žestoke borbe čečenskih pobunjenika i snaga bezbjednosti u centru Groznog ostavile su 24 mrtva, od čega 14 pripadnika snaga bezbjednosti.

Poslije prvog čečenskog rata (1994-1996), pobuna se postepeno islamizovala i sredinom 2000-tih pretvorila se u oružan islamistički pokret, aktivan na cijelom Sjevernom Kavkazu.

Krajem juna 2015. godine, islamisti na Kavkazu su izrazili vjernost Islamskoj državi i postali važan izvor njenih boraca u Siriji i Iraku.

Bonus video: