Mogerini: Svi migranti zaslužuju poštovanje bez obzira na vjeru

"Svi zaslužuju poštovanje, bez obiza na vjeru, pol i nacionalnost", navodi se u Mogerinijevom tekstu na engleskom i italijanskom o migrantima, u kojem se Tramp ne pominje direktno
3 komentar(a)
Federika Mogerini, Foto: Reuters
Federika Mogerini, Foto: Reuters
Ažurirano: 29.01.2017. 18:48h

Visoka predsjednica Evropske unije (EU) za spoljnu politiku i bezbjednost Federika Mogerini izjavila je danas da svi migranti zaslužuju poštovanje bez obzira ne vjeru, dva dana pošto je američki predsjednik Donald Tramp potpisao ukaz o imigraciji.

"Svi zaslužuju poštovanje, bez obiza na vjeru, pol i nacionalnost", navodi se u Mogerinijevom tekstu na engleskom i italijanskom o migrantima, u kojem se Tramp ne pominje direktno.

Prema njenim riječima, veoma je "čudno da se na to mora podsjetiti dva dana posle Dana sjećanja na žrtve Holokausta".

Tramp je u petak do daljeg je zabranio ulazak u zemlju sirijskim izbjeglicama, a tromjesečna zabrana izdavanja američkih viza uvedena je za državljane Irana, Iraka, Libije, Somalije, Sudana i Jemena.

"U Evropi smo kroz našu veliku i tragičnu istoriju naučili da su svi ljudi prvenstveno ljudska bića sa neotudjivima pravima", navela je Mogerinijeva i dodala da će Evropa nastaviti da "podržava, prima i brine se o onima koji bježe od rata".

Nijedna institucija EU nije se direktno izjasnila o Trampovom dekretu, dok je neimenovani portparol Evropske komisije rekao u subotu da nema komentara na američku mjeru.

Bonus video: