Bild: Mogući teroristički napadi na vodovode u Njemačkoj

Hemijski napad na postrojenja pijaće vode bio bi "realna opcija" u slučaju porodičnih kuća, navodi list, dok "veliki potencijal rizika" postoji i kada je riječ o objektima ili transportu u hemijskoj industriji, prenosi AFP
70 pregleda 2 komentar(a)
Njemačka, Islamska država, Foto: Shutterstock
Njemačka, Islamska država, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 25.01.2017. 12:54h

Islamisti bi mogli da izvedu terorističke napade hemijskim sredstvima na postrojenja pijaće vode u Njemačkoj zbog čega su njemačke vojne i bezbjednosne snage u prirpavnosti, upozorava njemačka vlada.

U izvještaju vlade u Berlinu pod nazivom "Analiza rizika u zaštiti stanovništva" kaže se da su islamisti u mogućnosti da "nabave veće količine hemikalija i da ih upotrijebe", objavio je njemački "Bild".

Hemijski napad na postrojenja pijaće vode bio bi "realna opcija" u slučaju porodičnih kuća, navodi list, dok "veliki potencijal rizika" postoji i kada je riječ o objektima ili transportu u hemijskoj industriji, prenosi AFP.

Njemačka vlada u izvještaju detaljno opisuje koje opasnosti prijete stanovništvu napadima hemikalijama i kako njemačke bezbjednosne službe, bolnice i spasilačke službe treba da se spreme za to.

"Neka odlučna teroristička grupa sa dovoljno stručnog znanja mogla bi svakako da bude u stanju da potencijal opasnog hemijskog materijala koji već postoji u Njemačkoj upotrijebi u okviru napada za svoje ciljeve“, citira "Bild" analizu njemačke vlade.

U savladavanju posljedica napada možda bi bilo neophodno da se Bundesver uključi "više nego dosad", navodi vlada i dodaje da se njemačka vojska za to priprema "više nego dosad".

U analizi njemačke vlade dolazi se do zaključka da je potrebno bolje pripremiti bezbjednosne i spasilačke snage za moguće hemijske napade i uspostaviti dodatna postrojenja za dekontaminaciju.

Bonus video: