"JEDNOGLASNO IZABRAN"

On će se suprotstaviti Angeli Merkel: Šulc će biti kandidat SPD za njemačkog kancelara

Šulc će u martu naslijediti Gabrijela na čelu Socijaldemokratske partije, a ankete pokazuju da je poslije uspješnog mandata na funkciji predsjednika Evropskog parlamenta stekao znatnu popularnost u Njemačkoj, mnogo veću od one koju uživa Gabrijel
1 komentar(a)
Martin Šulc, Foto: Reuters
Martin Šulc, Foto: Reuters
Ažurirano: 07.02.2019. 05:18h

Doskorašnji predsjednik Evropskog parlamenta Martin Šulc biće kandidat Socijaldemokratske partije (SPD) za njemačkog kancelara na ovogodišnjim parlamentarnim izborima, prenijela je juče agencija Frans pres.

Šulca je predložio lider socijaldemokrata Zigmar Gabrijel, koji je ranije saopštio da se neće kandidovati za kancelara, jer smatra da će njegova stranka "imati više šanse na izborima ako kandidat bude neko drugi".

Gabrijel, njemački vicekancelar i ministar ekonomije, odustao je od kandidature za kancelara zbog nedovoljne podrške birača u anketama, u kojima Hrišćansko-demokratska unija kancelarke Angele Merkel vodi sa 36 odsto, dok Socijaldemokratsku partiju podržava 21 odsto građana.

Lider socijaldemokrata naveo je da je Šulc "jednoglasno izabran", a tu odluku u nedjelju formalno treba da potvrdi glavni odbor stranke.

Šulc će u martu naslijediti Gabrijela na čelu Socijaldemokratske partije, a ankete pokazuju da je poslije uspješnog mandata na funkciji predsjednika Evropskog parlamenta stekao znatnu popularnost u Njemačkoj, mnogo veću od one koju uživa Gabrijel.

S druge strane, Gabrijel bi mogao da postane novi šef diplomatije ako njegov stranački kolega, ministar spoljnih poslova Frank-Valter Štajnmajer, u februaru bude izabran za predsjednika Njemačke.

Predsjednik Njemačke Joahim Gauk ranije danas potvrdio je da će izbori biti održani 24. septembra.

Očekuje se da će na izborima, zahvaljujući pojačanom antimigrantskom raspoloženju u Njemačkoj, u parlament ući i nacionalistička stranka Alternativa za Njemačku (AfD), koja prema anketama ima podršku 12 odsto birača.

Kancelarka Angela Merkel pokušaće da osvoji četvrti mandat, ali je neizvjesno ko će joj biti koalicioni partner u vladi ako AfD uzme značajan dio glasova drugih stranaka.