PREDLOŽIO ŠULCA

Gabrijel: Neću se kandidovati za njemačkog kancelara

Magazin Štern navodi da bi Gabrijel, aktuelni vicekancelar i ministar ekonomije, mogao da postane novi šef diplomatije, ako njegov stranački kolega, ministar inostranih poslova Frank-Valter Štajnmajer, u februaru bude izabran za predsjednika Njemačke
1 komentar(a)
Zigmar Gabrijel, Foto: Reuters
Zigmar Gabrijel, Foto: Reuters
Ažurirano: 07.02.2019. 05:22h

Njemački vicekancelar i lider Socijaldemokratske partije Zigmar Gabrijel izjavio je danas da se na ovogodišnjim izborima neće kandidovati za kancelara, navodeći da će njegova stranka "imati više šanse ako kandidat bude neko drugi".

Njegova izjava uslijedila je ubrzo pošto je predsjednik Njemačke Joahim Gauk ranije danas potvrdio da će izbori biti održani 24. septembra.

Gabrijel je za magazin Štern rekao da je uvjeren da će njegova stranka "imati više šanse na izborima ako kandidat za kancelara bude neko drugi".

Kako je saopštila Socijaldemokratska partija, Gabrijel je predložio Martina Šulca, doskorašnjeg predsjednika Evropskog parlamenta, koji se nije kandidovao za drugi mandat na toj funkciji kako bi se vratio u politiku svoje zemlje kao kandidat za kancelara.

Socijaldemokrate su u vladi Njemačke koalicioni partneri Demohrišćanske unije (CDU) kancelarke Angele Merkel.

Magazin Štern navodi da bi Gabrijel, aktuelni vicekancelar i ministar ekonomije, mogao da postane novi šef diplomatije, ako njegov stranački kolega, ministar inostranih poslova Frank-Valter Štajnmajer, u februaru bude izabran za predsjednika Njemačke.

Očekuje se da će na izborima 24. septembra, zahvaljujući pojačanom antimigrantskom raspoloženju u Njemačkoj, u parlament ući i nacionalistička stranka Alternativa za Njemačku (AfD), koja prema anketama ima podršku 12 odsto birača.

Kancelarka Angela Merkel pokušaće da osvoji četvrti mandat, ali je neizvjesno ko će joj biti koalicioni partner u vladi ako AfD uzme značajan dio glasova drugih stranaka.

Demohrišćanska unija u anketama trenutno vodi sa 36 odsto glasova, a slijede je socijaldemokrate sa 21 odsto.