Pavlopulos: Neprihvatljivo da turska vojska ostane na Kipru i zadrži pravo na intervenciju

Pavlopulos je poslije razgovora s predsjednikom Kipra Nikosom Anastasijadisom rekao da EU podržava Grčku i kiparske Grke u njihovim nastojanjima da se povuku turski vojnici i poništi pravo na vojnu intervenciju, ako se pregovori o ponovnom ujedinjenju završe uspješno
53 pregleda 2 komentar(a)
Arhiepiskop kiparski Hrizostom, Nikos Anastasiades, Prokopis Pavlopulos, Foto: Reuters
Arhiepiskop kiparski Hrizostom, Nikos Anastasiades, Prokopis Pavlopulos, Foto: Reuters
Ažurirano: 19.01.2017. 16:54h

Predsjednik Grčke Prokopis Pavlopulos izjavio je danas u Nikoziji da je insistiranje Turske i kiparskih Turaka da zadrže vojsku na Kipru i pravo na vojnu intervenciju, i to poslije eventualnog ponovnog ujedinjenja tog ostrva, "anahrono i neprihvatljivo".

Takvi stavovi su, po njegovim riječima, u suprotnosti s normama Evropske unije i stvorili bi "opasan presedan" ako bi bili primijenjeni.

Pavlopulos je poslije razgovora s predsjednikom Kipra Nikosom Anastasijadisom rekao da EU podržava Grčku i kiparske Grke u njihovim nastojanjima da se povuku turski vojnici i poništi pravo na vojnu intervenciju, ako se pregovori o ponovnom ujedinjenju završe uspješno.

Turska na okupiranom sjeveru ostrva poslije podjele 1974. godine drži više od 35.000 vojnika, s porodicama.

Predstavnici dvije strane počeli su ovog mjeseca pregovore u Švajcarskoj kako bi riješili razlike o bezbjednosnim pitanjima što bi bio dio rješenja tokom pregovora o ujedinjenju ostrva.

Bonus video: