PREDSJEDNIK "PRAVA I PRAVDE" O RAZMJEŠTANJU 3.500 AMERIČKIH VOJNIKA

Kačinjski: Potencijalni agresor sada zna da bi napadom na Poljsku napao i SAD

"Sasvim sigurno je nivo bezbjednosti sada povećan, i to suštinski s obzirom na realnu snagu. Jer tu su osjetne snage. Pokazalo se i veće nego što se očekivalo. Kao drugo i zato što oni koji bi mogli da krenu u agresiju sada znaju da bi to bila neposredna agresija na SAD", kazao je Kačinjski poljskoj državnoj televiziji TVP
6 komentar(a)
Jaroslav Kačinjski, Foto: Reuters
Jaroslav Kačinjski, Foto: Reuters
Ažurirano: 15.01.2017. 09:40h

Lider poljske vladajuće stranke Pravo i Pravda Jaroslav Kačinjski ocijenio je da razmještanje američke oklopne brigade od 3.500 vojnika s tenkovima i teškim naoružanjem ove sedmice u Poljskoj znači suštinsko jačanje bezbjednosti, jer potencijalni agresor sada zna da bi napadom na Poljsku napao direktno i SAD.

"Sasvim sigurno je nivo bezbjednosti sada povećan, i to suštinski s obzirom na realnu snagu. Jer tu su osjetne snage. Pokazalo se i veće nego što se očekivalo. Kao drugo i zato što oni koji bi mogli da krenu u agresiju sada znaju da bi to bila neposredna agresija na SAD", kazao je sinoć Kačinjski poljskoj državnoj televiziji TVP.

Kačinjski, koji je formalno samo obični poslanik, ali realno odlučuje o svim bitnijim potezima i premijerke Beate Šidlo i predsjednika Poljske Andžeja Dude, založio se i za dobre odnose s Njemačkom, ali je naglasio da Njemci ne mogu da biraju ko će biti njihov politički partner u Poljskoj, već da to mora da bude poljska država.

"Nadam se da će se povratiti razum. Računam na dobre odnose s našim zapadnim susjedom. Poljsko-njemački odnosi moraju da budu dobri. Smatram da mogu da budu dobri, jedino Njemci moraju da odustanu od onoga što je bilo posebno vidljivo u posljednje vrijeme - da stvaraju sebi ovdje političkog partnera. Poljska mora da bude partner, a ne određene političke snage", rekao je Kačinjski.

U Varšavu se početkom februara očekuje njemačka kancelarka Angele Merkel, a kako nezvanično saznaje poljski list Gazeta viborča, srešće se i s Kačinjskim u nastojanju da preduzme još jedan pokušaj da se prevaziđe zahlađenje u odnosima od dolaska Prava i Pravde na vlast u jesen 2015. godine.

Iako Kačinjski optužuje Njemačku za pristrasnost i veze s poljskom opozicijom u sporu oko kontroverznih reformi Ustavnog suda, podržavljenja javnih medija i čistki u državnoj upravi zbog kojih je protiv Poljske Evropska komisija pokrenula mehanizam procjene valjanosti pravne države i konstatovala da je demokratija u Poljskoj ugrožena, njemački zvaničnici su izuzetno uzdržani i sva pitanja i komentare prebacuju na EK.

"Zbog istorijskih okolnosti, Njemci ne treba da budu u prvim redovima onih koji kritikuju Poljsku", kazao je za portal Onet.pl jedan od bliskih saradnika njemačke kancelarke.

Njemački analitičari ukazuju i na to da u vreme kada su iz raznih članica Evropske unije sve jači glasovi koji osporavaju sankcije uvedene Rusiji zbog pripajanja Krima i krize u Ukrajini, za Angelu Merkel može da bude dragocjena podrška Poljske koja kategorično odbija i ublažavanje, a kamoli ukidanje sankcija.

Preporučujemo za Vas