Kuburović: Francuska bila dužna da izruči Haradinaja Srbiji

Haradinaj je pušten uslovom da ne napušta Francusku, oduzet mu je pasoš i mora dva puta nedjeljno da se javlja nadležnoj policijskoj upravi
3 komentar(a)
Vlada Srbije, Foto: Vijesti online
Vlada Srbije, Foto: Vijesti online
Ažurirano: 13.01.2017. 11:52h

Francuska je bila dužna da i bez potjernice Interpola postupi po zahtjevu Srbije za izručenje bivšeg komandanta OVK Ramuša Haradinaja. rekla je ministarka pravde.

Ministarka pravde Nela Kuburović je nakon hitne sjednica Vlade Srbije izjavila da je Srbija imala rok od 40 dana da dostavi dokaze uz molbu za izručenje Haradinaja koji je po potjernici uhapšen u Francuskoj, a juče pušten na slobodu uz kauciju.

Haradinaj je pušten uslovom da ne napušta Francusku, oduzet mu je pasoš i mora dva puta nedjeljno da se javlja nadležnoj policijskoj upravi.

On će na slobodi sačekati konačnu odluku suda o zahtjevu za izručenje Srbije zbog optužbi za ratne zločine na Kosovu i Metohiji.

"U roku od pet dana dostavili smo molbu za izručenje i sve dokaze kako bi francuski pravosudni organi mogli da postupaju, a dostavili smo i dopunu zahtjeva o izručenju baš kada su odlučili da ga puste", rekla je Kuburovićeva i dodala da je Tužilaštvo za ratne zločine proširilo istragu i da je prikupljeno još dokaza i da postoji oko tridesetak novih svedoka.

Ona je naglasila da Srbija ne odustaje od zahtjeva za izručenje i nada se da će francuski pravosudni organi postupiti profesionalno i prema konvencijama koje su i sami potpisali.

"Postoji obaveza cijele međunarodne zajednice da goni osumnjičene za ratne zločine", dodala je ona.

Bonus video: