"ŽELIMO DA PREMOSTIMO JAZ"

U Nikoziji skup mira kiparskih Grka i Turaka

"Iako su prelazi između dvije strane otvoreni od 2003. godine, među nama nema mnogo kontakta. Ovim skupom smo željeli da premostimo taj jaz", rekla je Frans presu Marilena Envangelu, jedna od organizatorka skupa "Odbrojavanje do mira"
56 pregleda 1 komentar(a)
Kipar, Foto: Shutterstock
Kipar, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 08.01.2017. 20:44h

Nekoliko desetina kiparskih Grka i Turaka okupilo se večeras u Nikoziji gdje je održan koncert posvećen miru, uoči pregovora u Ženevi o ponovnom ujedinjenju ostrva, podijeljenog od 1974. godine.

"Iako su prelazi između dvije strane otvoreni od 2003. godine, među nama nema mnogo kontakta. Ovim skupom smo željeli da premostimo taj jaz", rekla je Frans presu Marilena Envangelu, jedna od organizatorka skupa "Odbrojavanje do mira".

Prema njenim riječima, gradjđani Kipra žele da pokažu liderima i svijetu da mogu da žive zajedno i da se zabavljaju.

Lideri kiparskih Grka i Turaka sutra će u Švajcarskoj pod okriljem UN nastaviti pregovore u cilju ponovnog ujedinjena ostrva podijeljenog od 1974. godine.

Pregovori će biti održani od 9. do 12. januara a glavna tema biće dogovor o tome koliko teritorija će dve strane kontrolisati posle ujedinjenja.

Kipar je 1974. godine, posle turske okupacije sjevernog dijela ostrva, podijeljen na Tursku Republiku Sjeverni Kipar, koju priznaje samo Ankara, i Kiparsku Republiku koja je međunarodno priznata.

Posljednji pokušaj ujedinjenja Kipra je propao 2004. godine, zbog toga što su tamošnji Grci, za razliku od Turaka, na referendumu odbacili rješenje dogovoreno u pregovorima u kojima je posredovao tadašnji generalni sekretar UN Kofi Anan.

Preporučujemo za Vas